Președintele Organizației Interprofesionale „Cereale și Produse Derivate” (OIPA), Aurel Popescu, estimează producția de grâu din 2013 la o cantitate de aproximativ 7-7,2 milioane de tone, ceea ce reprezintă o creștere de 50%, comparativ cu anul trecut.

Aurel Popescu este de părere că două treimi din producție vor fi grâu furajer și doar o treime din recoltă ar putea fi panificabilă, adică, aproximativ, 2,33 milioane de tone. „Grâul pentru panificaţie a fost recoltat înainte de începerea ploilor, iar cel furajer după ce au apărut precipitaţiile“, a declarat Aurel Popescu.  Chiar și în aceste condiții, procesatorii din panificație nu vor fi nevoiți să apeleze la importuri pentru a-și acoperi necesarul de materie primă, apreciază președintele OIPA. Consumul intern de grâu se ridică la 3,3 milioane de tone, la care se adaugă o cantitate de sămânţă de 500.000 de tone şi un stoc de rezervă de 700.000 de tone. 

Dar, această producție record nu bucură pe toată lumea. Unii fermieri au probleme cu stocarea recoltei, iar prețul kilogramului de grâu a ajuns în unele regiuni și la 50 de bani. Acest fapt îi face pe cei care au cultivat suprafețe sub 30 de hectare să întâmpine probleme cu recuperarea banilor investiți, mulți dintre ei înregistrând pierderi considerabile datorită prețului actual.