Posturile în Ministerul Fondurilor Europene vor fi reduse de la 304 la aproximativ 200, a anunţat ministrul Eugen Teodorovici.

“Va fi un concurs pentru toţi cei care vor intra în această anvelopă, concurs transparent, în condiţii legale. Ţin foarte mult să fie o structură suplă şi eficientă”, a precizat acesta.

Demnitarul a arătat că această măsură va influenţa în mod pozitiv absorbţia de fonduri europene.

“Anvelopa financiară salarială rămasă disponibilă va trebui direcţionată către acele ministere care au salarii foarte mici pe fonduri europene, astfel încât să le creştem şi acestora salariile”, a spus Eugen Teodorovici.

El a afirmat că vor fi reduse atât posturi de execuţie cât şi de conducere, care vor fi diminuate proporţional.

Teodorovici s-a referit şi la verificarea şi plata cererilor de rambursare. “Am impus un ritm foarte alert şi am dorit ca fiecare persoană în parte să facă un efort pentru a verifica aceste documente într-un timp cât mai scurt. Am estimat ca în aprilie-mai, tot ce este depus ca cerere de rambursare să fie verificată şi plătită. Se gândeşte la 6,5 miliarde de euro plata la facturi. Acesta este obiectivul nostru ca ţară. Ce este sub, se pierde automat în favoarea UE”, a menţionat ministrul.

Potrivit lui Teodorovici, obiectivul României este să trimită Comisiei Europene cereri de rambursare de aproximativ un miliard de euro pentru toate programele operaţionale până la finalul lunii aprilie.

“Partea mai puţin plăcută este că avem programele operaţionale de transport şi competitivitate încă suspendate, ceea ce înseamnă că efortul va trebui să fie pe bugetul de stat pentru a asigura plăţile la zi pe fiecare factură în parte, dar odată cu deblocarea acestora, bugetul de stat va primi sumele cheltuite pe fiecare factură în parte”, a adăugat acesta.

Ministrul a făcut aceste declaraţii în cadrul unei întâlniri de lucru cu senatorii din Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială privind posibilitatea dezangajării fondurilor alocate Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).