Ministrul de Externe, Titus Corlăţean,  este ferm. El a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, că regionalizarea României se va face pe bazele europene, „care reprezintă standardul, și nu pe baze etnice

 Ministrul a spus că tema regionalizării pe criterii etnice reprezintă „o constantă a unor forţe politice şi a unor lideri politici maghiari cu minţi înfierbântate“, fie din România, preponderent din judeţele Harghita şi Covasna, dar şi din Ungaria.

„Nu reprezintă o surpriză pentru noi şi, din acest punct de vedere, România a avut datoria şi are datoria, indiferent de guvernare, să afirme constant, foarte clar, care sunt legile în această ţară, care este Constituţia, care sunt regulile europene în materie, care trebuie respectate de toţi”, a afirmat Corlățeanu.

El a precizat că modelele autonomiste nu reprezintă un standard european, nu sunt acceptate nici în Europa şi nu pot fi acceptate nici în România. „Aşa-numitele modele autonomiste nu sunt un standard european, nu sunt acceptate ca standard în Europa şi nu pot fi acceptate, evident, şi potrivit Constituţiei, nici în România. Descentralizare, da. Autonomie administrativă cu resurse economice pentru dezvoltare şi viaţa tuturor cetăţenilor, fie ei maghiari sau români, din Harghita şi Covasna, da, dar nu altceva”, a conchis Corlăţean.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu susţinea că, în România, doar la directiva lui Stalin a fost organizată Regiunea Autonomă Maghiară şi le-a transmis celor care doresc reînfiinţarea unei regiuni autome că „niciodată” nu se va face reorganizare administrativă pe criterii etnice.