Atenție, părinți! Bebelușii neimunizați împotriva hepatitei B, nu rămân nevaccinați. Ministerul Sănătății a recepționat primele 50.000 de doze de vaccin anti-hepatitic B, din cele 200.000 pe care le va achiziționa până la sfârșitul anului.

Vaccinul antihepatitic B este un preparat utilizat pentru prevenirea hepatitei B și se administrează la nou-născuți, în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul național de imunizare al Ministerului Sănătății și este gratuit. MS a transmis în teritoriu toate măsurile care trebuie luate în această perioadă, pentru derularea în bune condiții a campaniei de imunizare. Reprezentanții direcțiilor de sănătate publică vor ridica dozele de vaccin de la sediul Companiei Unifarm S.A. și le vor repartiza medicilor. “Recuperarea copiilor nevaccinați se va realiza, sub coordonarea direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, prin cabinetele medicilor de familie și maternități. Vaccinul va fi utilizat pentru recuperarea copiilor nevaccinați, cât și pentru vaccinarea de rutină  a nou-născuților, conform calendarului”, anunță Ministerul Sănătății. 

Specialiștii Ministerului Sănătății au demarat  procedurile de achiziție centralizată a vaccinului, încă de la începutul acestui an. Dificultățile legate de procesul de achiziționare au apărut pe fondul lipsei de pe piață a produsului. Puțini producători mai fabrică aceste vaccinuri și nici aceștia nu au disponibile la momentul actual, cantitățile necesare la nivel global.