În ciuda temperaturilor extreme de ridicate din ultima vreme, zilele răcoroase și ploioase nu sunt departe. Mai mult, trecerea de la sezonul cald la cel rece înseamnă nu doar variații de temperatură sau o cantitate scăzută de lumină naturală solară, ci  vine și cu modificări ale bioritmului intern al organismului.  

 

 Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 670, ediția print

Stările de somnolență prelungită asociate cu insomnii, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, stările de melancolie sau tristețe și predispoziția către răceli și infecții sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice și psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă. Aceste manifestări pot dura zile sau săptămâni întregi până când ritmul interior se ajustează la noile schimbări și este în mod normal diagnosticat ca astenie de toamnă. ”Astenia de toamnă este o problemă frecvent întâlnită în această perioadă și se manifestă de regulă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la cei mai în vârstă. Aceasta are simptomatologii diferite în funcție de organismul și stilul de viață al fiecăruia, însă în general pentru a evita stările specifice acestei etape, este important să acordăm atenție deosebită unei alimentații bogate în vitamine și proteine, dar și să respectăm un program regulat de somn”, explică medical imunolog Tania Bejan. Vestea bună este că, deși toamna aduce modificări interne atât la nivel fizic cât și psihic, tot ea oferă remedii naturale care ameliorează sau soluționează aceste manifestări.

Un sistem nervos sănătos cu ajutorul dovleacului

Indiferent dacă îl consumați crud, copt sau fiert, dovleacul este un pansament natural pentru sistemul nervos și datorită efectului ușor sedativ este adesea recomandat pentru combaterea insomniilor, a stărilor depresive și anxietății. În plus, acesta este și o sursă importantă de betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali și este îmbogățit cu complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, recunoscute pentru menținerea sănătății psihice, protejarea împotriva stresului oxidativ și reducerea stării de oboseală excesivă.

Combate oboseala cu cerealele integrale

”Multe dintre persoanele care suferă de astenie, se confruntă cu o deficiență de serotonină, asociată cu oboseala excesivă, chiar dacă au un program disciplinat de somn. Datorită conținutului bogat în glucide, cerealele oferă energia necesară pentru funcționarea corectă a organismului. În plus, acestea sunt bogate în tiamină, vitamina aparținând complexului B, care favorizează transformarea glucidelor în energie, ameliorând astfel stările de letargie și extenuare”, explică specialistul.

Citricele țin răceala departe

Pomelo, portocale, mandarine, grapefruit sunt printre cele mai consumate fructe în timpul toamnei și cu un motiv întemeiat: acestea conțin o cantitate importantă de vitamina C, antioxidanți, nutrienți cu proprietăți anticancerigene și asigură în mod natural un sistem imunitar mai puternic. ”O singură portocală conține peste 170 de fitonutrienți diferiti, care oferă o mulțime de beneficii organismului: inhibă formarea de cheaguri de sânge, au proprietăți antitumorale, alergenice și nu în ultimul rând imunomodelatoare. În plus, citricele sunt și o sursă bogată de flavonoide, care au rol antiseptic și acționează asemenea unor antibiotice naturale împotriva infecțiilor virale și bacteriene, cu care ne confruntăm adesea toamna”, explică dr. Tania Bejan. Dincolo de ajutorul pe care natura ni-l oferă în combaterea acestor manifestări, este indicat să susținem alimentația și cu ajutorul suplimentelor alimentare naturale.