Afumaţi. Decupaje în asfalt pentru „sâmburi” de natură

Se întâmplă în Afumaţi. De câtva timp, mai precis de 8 ani se petrec asemenea fapte, în vechea aşezare ilfoveană. Edilii comunei, primarul Gabriel Dumănică, sprijinit de Consiliul Local continuă să le înmulțească, permanent. Despre ce e vorba? Privită de la înălţime, harta cu negrul curat şi nou al asfaltărilor e „pistruiată” cu petice de culoarea ierbii. În cel puţin 12 locuri. Adică, asfaltul proaspăt al străzilor arată decupat. Că și el a fost turnat în aceiaşi ani, ai perioadei amintite. În acele locuri, se distinge verdele crud al vegetației. Văzute din apropiere, ele capătă identitate. Sunt zonele de grădini publice pentru agrement, joacă, odihnă, sau terenuri sportive.       

Comuna, cu atât de multe parcuri și amenajări pentru popasurile destinderii pare cea mai bine reprezentată așezare, din Ilfov. În strategia regenerării urbane, ecosistemul echilibrează valorile existenței de zi cu zi a oamenilor și le accentuează favorabil. Prezența naturii e un model sustenabil și binefăcător. Oriunde în lume, ei sunt mai mulțumiți și se simt mai bine în apropierea spațiului verde. Arhitectura localității ideale trebuie să ofere cu abundență asemenea zone. Efectele asupra generațiilor sunt pozitive, la toate vârstele, sănătoase, prin recuperare ideală a energiei vitale, dar și educative – mai ales pentru copii și tineri.

Nicăieri nu-i ca acasă. Dar locuințele noastre trebuie să trăiască în armonie cu noi, cu întreaga natură, cu lucrurile bune și cuvintele faptelor.

 

Un nou parc, în zona Deal

De curând, pe str. Ioan Slavici a fost finalizat un frumos parc, în suprafață mare, de 2.500 mp. Celelalte două intrări sunt de pe str. M.Eminescu și Albăstrelelor. El e la îndemâna tuturor locuitorilor cartierului de tineret, în zona Deal, de o parte și de alta a DN 2.

Primarul Gabriel Dumănică spune: “Acolo trăiesc şi locuiesc peste 1.200 de cetăţeni, în aproximativ 500 de case. Parcul e de o mare utilitate publică și reprezintă o zonă modernă de agrement, pentru toate vârstele. Investiția a fost acoperită exclusiv din fondurile bugetului local. A costat aproximativ 100.000 de euro, plus TVA. El are o zonă centrală, e dotat cu un foişor, şase aparate de fitness pentru adulţi, toaletă publică, mese de șah și ping-pong, locuri de joacă pentru copii – nisipar, leagăne, tobogane și are asigurată paza umană. De fapt, tot parcul a fost conceput şi au fost extinse amenajările în jurul acelui loc de joacă al lor, preferat şi folosit de părinţi“, afirmă edilul șef.

Gazonul lui natural va fi bine întreţinut, pentru că beneficiază de o instalaţie subterană pentru udare. Pe aleile pavate cu dale, sunt amplasate și țâșnitoare cu apă potabilă. Zonele de promenadă au bănci pentru odihnă, în vecinătatea cărora sunt plantați pomi tineri, dar și copaci la maturitate, înalți de câțiva metri. În următorii 2-3 ani, când vegetaţia lor va ajunge la apogeu, umbra va fi asigurată“.

 

 Amenajări de viitor

Tot de la Gabriel Dumănică, am aflat că acestui parc i se pregătesc extinderi de utilități sportive și sociale. În interiorul lui, va fi conceput și amenajat  un teren de tenis, de peste 40/20 m., împrejmuit.

Iar pe la jumătatea suprafeței parcului, mai rămâne de folosit ulterior o porțiune de teren, de proape 1.500 mp. Pe ea, primarul localității are în plan să propună Consiliului Local ridicarea unei construcţii, cu dotări dintre cele mai moderne. Ea poate fi ori o grădiniţă cu program prelungit, ori o clădire after-school, pentru copiii din această zonă.

 

Reabilitările de drumuri, continuă

Pe str. Mihai Bravu  s-a finalizat asfaltarea, pe 950 m. În scurt timp terminăm și str. Baku, care acum e reabilitată într-un procent mare.

Primarul adaugă: “În zona Deal, suntem aproape gata cu covorul asfaltic pe str. Nichita Stănescu. Ea leagă str. Albăstrelelor cu Islazului, într-un inel de cale rutieră. Canalizarea urmează să fie montată în afara părţii carosabile. E un proiect al CJI, pe fonduri europene. În acest an, terminăm și str. Sf. Gheorghe și Pinului. Iar în funcţie de bugetul local și str. Teiului.

Alte artere de circu­lație sunt cuprinse în programe eşalonate, ulterioare. Ele sunat: str. Dacia, Domniţa Ralu, Revoluţiei și Fermei. La ultima, anul acesta am terminat canalizarea, cu racorduri la gospodăriile oamenilor. Aici, e indicat ca solul să fie lăsat să se taseze în mod natural, pentru că ea e în pantă de cădere, către lac.

O precizare importantă: străzile amintite acoperă toate zonele comunei. Asta, pentru că vorbim de o dezvoltare armonioasă.  

Toate acestea pot fi o parte importantă a bilanțului pozitiv, cu care vom întâmpina Zilele Comunei, la 3 şi 4 septembrie“, a conchis primarul Dumănică.