După vizita delegaţiei chineze a districtului Xiaoshan din provincia Zhejiang, cu capitala la Hangzhou, din data de 19 noiembrie, judeţul Ilfov a primit pe 28 noiembrie o altă delegaţie, aceea a Provinciei Jiangsu, din sud-estul Chinei, provincie a cărei populaţie depăşeşte 79 milioane locuitori.

Discuţiile au avut loc tot la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Ilfov unde, în jurul mesei rotunde s-a reunit delegaţia română reprezentată de preşedintele Cji, Marian Petrache, subprefectul Ionel Nae, vicepreşedintele CJI, Gheorghe Roman, preşedintele Camerei de Comerţ Ilfov, Dan Dumitru şi senatorul Nicolae Nasta. Delegaţia chineză, condusă de Tang Heng,  Director General Adjunct în cadrul Oficiului Afaceri Externe (FAO) al Guvernul Popular din Provincia Jiangsu, Jin Shangjun, Șef Divizie, Divizia de Afaceri Europene și Africane din cadrul FAO,  Bai Xiaojun, Consultant pe probleme de Protocol, Divizia Afaceri Europene și Africane din cadrul FAO şi Bai Liye, Manager Comunicare, Divizia Afaceri Europene și Africane din cadrul FAO.

Bazele dialogului bilateral

Şefii celor două delegaţii, Marian Petrache şi Tang Heng, au convenit că între judeţul Ilfov şi Provincia Jiangsu trebuie să existe schimburi economice, culturale şi în domeniul educaţiei. Nu în ultimul rând, a fost stabilită participarea oamenilor de afaceri ilfoveni la cea de-a treia ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Import a Chinei care va avea loc în oraşul Kunshan din Provincia Jiangsu în perioada 14-17 mai 2014.

După două ore de discuţii, şeful delegaţiei chineze a declarat: „Misiunea noastră este să găsim oportunități de promovare reciprocă a Județului Ilfov și a Provinciei Jiangsu, precum și ocazii favorabile investiţiilor pentru o dezvoltare durabilă, obiective ce pot genera și noi locuri de muncă”.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov a spus: „Întâlnirea de astăzi reprezintă un pas foarte important în vederea stabilirii unei relații de înfrățire, întrucât am identificat mai multe domenii de cooperare, cu prioritate economice, dar şi în domeniile educației, al cercetării şi al turismului. Sper să încheiem în cel mai scurt timp protocolul de înfrățire și cooperare, care să fructifice oportunitățile prezentate astăzi”.

Discuţii în teritoriu

În ziua a doua a vizitei delegaţiei chineze din Provincia 

Jiangsu, reprezentanţii chinezi au vizitat  Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de la Măgurele. Apoi, au avut întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri local, mai exact cu cei din industria cinematografică, farmaceutică și din domeniul producţiei de vinuri. Autoritățile locale vor susține acțiunile Consiliului Județean Ilfov de promovare a mediului de afaceri local și de construcție a unor parteneriate cu provincia Jiangsu.

Jiangsu în câteva date

Cu o suprafață de 102.600 km, provincia Jiangsu este împărţită în 100 de județe (municipii și districte), dintre care 23 sunt resedințe de județ, 22 județe, și 55 de districte. Jiangsu are 13 orașe care sunt sub jurisdicția directă a provinciei. Capitala provinciei Jiangsu, Nanjing, este un oraș cu o populație  de peste 7 milioane (2011), fiind cel de-al doilea centru comercial, ca mărime, din regiunea Chinei de Est, după Shanghai. Cu un procent de 1% din suprafața R.P. Chineze și 6% din populația acesteia, provincia Jiangsu înregistrează un PIB care reprezintă 10% din cel al R.P. Chineze.