Megalaserul de la Măgurele așteaptă forţă de muncă specializată
Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) a găzduit în perioada 3-5 aprilie 2013 festivalul POLIFEST, cel mai important eveniment dedicat colaborării dintre mediul educațional și cel socio-economic din România. Au fost aduse în prim plan ofertele de locuri de muncă ale celor mai importante companii din țară, dar şi ofertele educaționale ale UPB și a fost prezentat publicului cel mai mare proiect dedicat cercetării laserilor de putere ultra înaltă – Extreme Light Infrastructure.
Președintele Senatului UPB, Ecaterina Andronescu a deschis festivităţile, precizând că „UPB își asumă misiunea de a fi permanent o instituție a societății, în societate și este totodată și o platformă de dialog pentru diferite categorii, având și responsabilitatea de vehicul al economiei romanești. Cele 15 facultăți ale Universității acoperă domenii variate de activitate, iar programele adăugate recent, adaptarea curriculei școlare și modernizarea laboratoarelor fac posibilă dezvoltarea profesională și personală a resursei umane reprezentată de studenți. Parteneriatele realizate cu actorii economici și nu numai reprezintă un pas important spre adaptarea la cerințele pieței muncii” a spus Ecaterina Andronescu.
Despre importanţa colaborării dintre educaţie, cercetare şi piaţa muncii au vorbit şi reprezentanţi ai Executivului, precum ministru delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism – Maria Grapini, aceasta apreciind consolidarea relației de parteneriat între universități și companii, astfel încât piața muncii să poată beneficia de resurse umane de calitate adaptate cerințelor tot mai avansate. La fel, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu a ținut să aducă în discuție beneficiile primei ediții a POLIFEST. „Am reușit să aducem la un loc licee, universități, companii. Anul trecut, 10.000 de elevi au vizitat timp de trei zile UPB, am semnat multiple acorduri de parteneriat cu diverse companii şi asociații patronale”, a spus ministrul. Şi nu în ultimul rând, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, prezent în cea de-a doua zi a POLIFEST, la prezentarea proiectului ELI-NP a vorbit tot despre resursa umană necesară viitoarelor industrii ce se vor dezvolta în jurul acestui megaproiect. Infrastructura Luminii Extreme (Extreme Light Infrastructure – ELI) este un proiect strategic al Comisiei Europene inclus în lista ESFRI, care urmăreşte să exploateze în beneficiul societăţii şi al cunoaşterii fundamentale progresele majore care au avut loc în ultimul deceniu în tehnologia laserilor de mare putere.
Proiectul este distribuit pe 3 piloni, localizaţi în 3 ţări din Europa – Cehia, Ungaria şi România şi utilizează pentru finanţare resurse provenite din fondurile de integrare în Uniunea Europeană. Pilonul din România al proiectului ELI, aprobat de către Comisia Europeană pe 18 septembrie 2012, poartă numele ELI-NP (Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics), este implementat de către Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, pe Platforma Măgurele, Ilfov şi are o valoare de aproape 300 de milioane de euro.