După mesele îmbelșugate de Sărbători, a venit vremea purificării organismului. Gata cu ciorbele din carne, salatele cu maioneză și prăjiturile cu frișcă și ciocolată! Măcar pentru o săptămână trebuie să ne luăm gândul de la ele. Iată câteva idei de rețete numai bune pentru dietele din zilele de detoxifiere!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 434, ediția print

Smoothie cremos  

Un smoothie cremos preparat în blender din o jumătate de cană cu mentă, câteva frunze de salată și puțină țelină, o jumătate de măr sau o jumătate de banană, o jumătate de cană cu ananas proaspăt, o linguriță cu spirulină, un castravete mic, o lămâie stoarsă, două nuci și o jumătate de cană cu lapte de migdale neîndulcit poate fi alegerea perfectă pentru un mic dejun. Putem orna smoothie-ul cu semințele noastre preferate.

 

Chifteluțe de mei cu legume

Chifteluțele de mei cu legume pot face deliciul salatelor de crudități, la masa de prânz. Amestecăm în robotul de bucătărie o ceapă, doi-trei căței de usturoi, un ardei roșu, un morcov, un pic de cimbru și le călim în puțin ulei de măsline. Apoi amestecăm meiul și un ou care să lege compoziția. Formăm chifteluțele pe care le aplatizăm cu mâna, le ungem cu puțin ulei și le lăsăm la cuptor până se rumenesc.

 

Fresh de morcovi, mere și țelină 

În zilele de detoxifiere, ar fi bine ca sucul din comerț să-l înlocuim cu sucurile preparate de noi acasă. Putem prepara un suc natural, gustos și foarte nutritiv, din șase morcovi, un măr și două tulpini de țelină, mixate bine. Mai putem prepara un suc delicios din doi castraveți, o jumătate de gulie și două – trei rămurele de mărar.

 

Supă de legume 

Supa de legume este esențială la orele prânzului. Umplem un vas cu apă, tăiem în felii doi cartofi, doi morcovi, o țelină (ar fi bine dacă am găsi țelină cu tot cu tulpină și frunze), o cană de pătrunjel, sare și piper după gust și punem ingredientele la fiert, cu puțin ulei de in sau cocos. Le aducem la punctul de fierbere și apoi dăm focul mic și lăsăm să fiarbă bine. La final, scoatem legumele, strecurăm supa și consumăm doar zeama. Trebuie doar să o potrivim de sare și piper. Sau, după preferințe, putem mixa cartofii și morcovii pentru a-i adăuga în supă. În acest caz, obținem o supă cremă de legume.

 

Piure de avocado, măr, morcov și busuioc 

Între mese putem consuma și un piure sau cremă aromată de legume. O preparăm din șase morcovi, zece frunze de busuioc, un avocado moale, un măr și o felie de lămâie. Stoarcem morcovii și mărul la storcător. Sucul obținut îl punem în mixer și îl mixăm împreună cu busuiocul și avocado. Când am obținut o compoziție ca o pastă stoarcem în ea felia de lămâie.