Ne aflăm în plin Post al Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an. Acesta durează 40 de zile, la care se mai adaugă și Săptămâna Patimilor. Este cel mai aspru post deoarece are puține dezlegări, așa că, în tot acest timp, trebuie să scoatem din alimentație ouăle, carnea și lactatele. Iată, căteva dintre cele mai sănătoase și gustoase preparate culinare pe care le putem savura în această perioadă! Sunt ieftine și mai ales, ușor de preparat.
Supă de chimen
Ingrediente:
900 ml de apă
50 ml de lapte de migdale
3 linguri de ulei
1 morcov mic
1 ceapă
1 lingură de făină
1 lingură de semințe de chimen
sare, boia de ardei dulce și piper, după gust.
Mod de preparare: Ceapa și morcovul tăiat în patru le punem la fiert cu o lingură de semințe de chimen. Lăsăm ingredientele să fiarbă cam zece minute. Apoi, separat călim o lingură de făină pe care o stingem cu puțină apă. Peste rântașul obținut adăugăm laptele de migdale și puțină boia de ardei. Amestecăm totul foarte bine astfel încât să nu apară cocoloașe și turnăm conținutul în supă. Lăsăm să mai fiarbă puțin, iar la final potrivim de sare și piper.
Cartofi cu ceapă
Ingrediente:
1 kg cartofi
500 gr de ceapă
200 ml supă de legume sau apă simplă, după preferințe
5 – 6 căței usturoi
sare și piper, după gust.
Mod de preparare: Începem prin a tăia cartofii cuburi mari, îi prefierbem (îi lăsăm cel mult cinci minute după ce dau în clocot). Între timp, curățăm și tăiem ceapa, nu foarte mărunt și feliem usturoiul. Punem ceapa la călit, iar când aceasta devine sticloasă, adăugăm feliile de usturoi și cartofii prefierți. Le călim la foc moale până când se rumenesc, potrivim de sare și piper și adăugăm puțină supă de legume. Mâncarea este gata în momentul în care s-a evaporat lichidul.
Mazăre în sos de mărar
Ingrediente:
400 gr mazăre
2 cepe de mărime potrivită
2 linguri de făină
1 legătură de mărar proaspăt
1 l de lapte vegetal, apă sau supă de legume
sare și piper, după gust.
Mod de preparare: Într-un vas încăpător, călim ceapa tăiată solzișori. Când ceapa începe să se înmoaie, adăugăm făină și amestecăm bine. Stingem cu un pahar de lapte vegetal sau supă (maximum 500 ml), amestecăm bine și adăugăm și mazărea (congelată sau din conservă) și lăsăm totul la fiert până când sosul scade și se îngroașă atât cât ne dorim noi. La nevoie mai completăm cu lapte vegetal, apă sau supă. Când mazărea este fiartă bine, adăugăm sare și piper, după gust. La final asezonăm cu mărarul tocat mărunt.
Salată de fasole boabe cu murături
Ingrediente:
200 gr fasole boabe
2 castraveți murați sau gogoșari, ori ambele, după preferințe
1 ceapă mare (ceapă albă, ceapă roșie sau, după preferințe, pot fi folosite câteva fire de ceapă verde)
ulei
sare și piper, după gust.
Mod de preparare: Fierbem boabele de fasole, le scurgem de apă și le punem într-o tigaie la călit, în puțin ulei, împreună cu ceapa tăiată solzișori. Când sunt călite suficient, le scurgem de ulei și le punem într-un bol încăpător. Peste fasole și ceapă adăugăm murăturile tăiate felii subțiri. Apoi potrivim de sare și piper. Pentru un plus de savoare putem adăuga puțină vegeta naturală.
Maioneză pentru salate
Ingrediente:
100 ml de ulei de floarea soarelui
1 pungă de pufuleți simpli
1 linguriță de muștar
zeamă de lămâie, după gust
apă plată (câteva picături).
Mod de preparare: Într-un bol încăpător punem pufuleți, puțini câte puțini. Dacă
nu-i putem sfărâma bine cu mâna, îi udăm cu puțină apă plată (foarte puțină, câteva picături). Când îi aducem la consistența optimă pentru a fi amestecați cu lingura, picurăm ulei, puțin câte puțin, ca la orice maioneză și amestecăm bine cu lingura de lemn. Când am obținut o compoziție îngroșată, adăugăm muștarul și punem zeamă de lămâie, după gust. Deoarece pufuleții sunt sărați, nu mai punem sare în maioneză. Punem presăra însă, puțină boia dulce de ardei. Maioneza astfel preparată poate fi adăugată în salatele de crudități și în cele de pește, atunci când sunt dezlegări la pește.