Salată de piure de fasole
Preparare: 30 min.
Fierbere: 60 min.
Persoane: 4
Ingrediente:
100 g fasole boabe
100 ml ulei
O linguriţă zeamă de lămâie
O ceapă
Sare
Pentru servit:
Câteva fire de ceapă verde
O ceapă roșie mică
Mod de preparare:
Fasolea se fierbe după reţeta proprie, aruncând apa de trei ori și lăsând fasolea să fiarbă în a treia apă rece adăugată.
Odată fiartă, fasolea se scurge și se pasează. Apoi, se freacă cu ulei și suc de lămâie.
Se adaugă ceapa tăiată mărunt și sare, amestecând bine.
Se aduce la masă cu rondele de ceapă și „flori” de ceapă verde.
Tocană muntenească
Preparare: 25 min.
Fierbere: 40 min.
Persoane: 4
Ingrediente:
10 cepe
O linguriţă făină
3 cartofi
2 linguri bulion
3 ardei grași verzi
O lingură vin
½ legătură pătrunjel
3 linguri ulei
Sare
Mod de preparare:
În ulei încins se pune la călit ceapa mărunt tocată, la foc mic. Se lasă bine să se topească ceapa și apoi se adaugă făina, ardeii tăiaţi fâșii subţiri sau cubuleţe și bulionul.
Se lasă să se călească împreună, se pun vinul și bulionul desfăcut cu apă. Se lasă la fiert 10 minute, se pun cartofii tăiaţi cubuleţe și se lasă să fiarbă și aceștia.
Se aduce la masă cu mămăligă și pătrunjel fin tocat.
Spaghete cu sos de soia
Preparare: 15 min.
Călire: 10 min.
Fierbere: 40 min.
Persoane: 4
Ingrediente:
200 g soia granule
O pungă spaghete
Un morcov
O ceapă
O lingură bază de mâncare
O cutie mică roșii în bulion
200 ml suc de roșii
O lingură ulei
Pentru servit:
Cașcaval ras de post
Mod de preparare:
Granulele de soia se pun la fiert cu apă și baza de mâncare. Se lasă 20 de minute și apoi se strecoară și se lasă la scurs.
Într-o tigaie încăpătoare se încinge uleiul și se pun la călit ceapa tăiată mărunt și morcovul tăiat cubuleţe. După ce s-a înmuiat ceapa, se adaugă și granulele de soia și se lasă 5 minute să se călească împreună.
Se pun apoi roșiile curăţate de pieliţe și tăiate mărunt și sucul de roșii. Se lasă la fiert pentru 30 de minute, eventual adăugând puţină apă.
Spaghetele se fierb conform indicaţiilor de pe pachet și se aduc la masă cu sosul de soia și cașcaval de post ras.
Ciuperci umplute
Preparare: 30 min.
Coacere: 10 min.
Fierbere: 20 min.
Persoane: 4
Ingrediente:
Un kg ciuperci mici
2 morcovi
2 cepe 2 rădăcini de pătrunjel
O gulie O lingură pastă de tomate
2 linguri ulei
Câteva fire de pătrunjel
Sare Piper
Mod de preparare:
Ciupercile se spală bine, se desprind piciorușele și se taie foarte mărunt.
Ceapa se taie mărunt, iar gulia, rădăcina de pătrunjel și morcovii se dau prin răzătoarea cu ochiuri mici. Se pun la călit în ulei împreună cu piciorușele ciupercilor. Se presară sare și piper și se acoperă cu capac, lăsând umplutura să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute, cu apa pe care și-o lasă ciupercile și bulionul.
Pălăriile ciupercilor se fierb 10 minute în apă cu un praf de sare și apoi se scurg foarte bine și se umplu cu amestecul de legume.
Se dau la cuptor pentru 10 minute și apoi se aduc la masă presărate cu pătrunjel. Se pot consuma și reci, și calde.
Prăjitură simplă cu napolitane
Preparare: 10 min.
Fierbere: 15 min.
Aşteptare: 12 h
Persoane: 4
Ingrediente:
Un pachet foi de napolitane
Un pachet margarină
200 g zahăr
200 ml apă
3 linguri cacao
100 g nuci
Mod de preparare:
Apa și zahărul se pun pe foc și se lasă până se obţine un sirop potrivit de gros în care se pune margarina. Se amestecă pentru ca margarina să se topească. După ce margarina s-a încorporat complet, se adaugă cacaua. Se mai lasă 2 minute pe foc.
Se adaugă nucile și se amestecă rapid.
În tava mare de aragaz se așază o foaie mare de napolitană, se întinde rapid un strat subţire de cremă și se continuă operaţiunea până la terminarea cremei.
Se acoperă cu un șervet curat de bucătărie, se pune deasupra un tocător de lemn și se pune tava într-un loc răcoros până a doua zi.