În timpul Postului Nașterii Domnului, când piețele sunt pline de fructe și legume de sezon, avem oportunitatea să ne delectăm cu preparate culinare delicioase, sănătoase și ușor de pregătit acasă. Iată câteva rețete simple, delicioase, gustoase și ușor de preparat care vă inspiră în bucătărie!
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 696, ediția print
Tocănița de ciuperci
Ingrediente:
– 1 kg de ciuperci
– 2 ardei grași roșii
– 3 cepe
– 2 morcovi
– 200 gr de pulpă de roșii
– cimbru
– pătrunjel
– sare și piper, după gust
– 200 ml de vin alb
– 2 linguri de făină
Mod de preparare: Ciupercile le curățăm, le spălăm, după care le tăiem felii. Călim ceapa în puțin ulei încins, când a devenit aurie adăugăm morcovii dați prin răzătoare. După ce s-au călit puțin împreună cu ceapa, adăugăm ardeii tocați, roșiile pasate, ciupercile și vinul. Lăsăm să fiarbă puțin împreună, după care adăugăm apă cât să acopere ciupercile. Adăugăm cimbrul și acoperim oala, lăsăm să fiarbă la foc mic amestecând din când în când. Făina o amestecăm cu puțină apă, după care adăugăm peste ciuperci și lăsăm să fiarbă circa 10 minute. La final potrivim de pătrunjel și condimente după gust.
Pârjoale de cartofi
Ingrediente:
– 4 cartofi
– 2 morcovi
– 2 linguri de margarină sau unt
– 2 linguri de făină
– 100 g pesmet
– Pătrunjel verde
– Sare, piper și condimente, după gust.
Mod de preparare: Începem prin a curăța cartofii și morcovii pe care îî tăiem cubulețe și-i punem la fiert cu două linguri de unt sau margarină și puțină apă, adăugând și puțină sare. După ce au fiert, îi scoatem din apă și-I pasăm cu furculița astfel încât să rămână bucățele mici de cartof și morcov. Apoi luăm cu lingurița compoziție și modelăm pârjoalele, apoi se tăvălesc prin pesmet. Pârjoalele le prăjim în ulei încins până devin aurii și crocante. După ce le prăjim, le scoatem și le așezăm pe șervete pentru a absorbi excesul de ulei.
Sarmale în foi de ștevie cu praz și ciuperci
Ingrediente:
– 1 kg ciuperci
– 1/2 kg praz
– Frunze de ștevie
– 100 gr orez
– 100 gr bulion
– 1 legătură de mărar
– 2 linguri mălai
– Sare și piper, după gust
– Cimbru
– Boia de ardei dulce
Mod de preparare: Tocăm prazul și ciupercile cât mai mărunt. Prazul îl călim în puțin ulei până se înmoaie, apoi adăugăm ciupercile și le călim și pe ele puțin. Adăugăm orezul, mărarul tocat mărunt, bulionul și condimentele și mai lăsăm pe foc 10-15 minute. Adăugăm apoi mălaiul, omogenizăm și lăsăm să se răcească. Frunzele de ștevie le opărim cu apă fiartă și le lăsăm apoi să se scurgă. Pe fiecare frunză de ștevie punem o linguriță de umplutură și împachetăm sarmaluta având grijă să fie bine strânsă la capete. Punem pe fundul oalei câteva frunze de ștevie, apoi așezăm sarmalele. Adăugăm două linguri de bulion, acoperim cu câteva frunze de ștevie, punem apă cât să le cuprindă și le dăm la cuptor la foc mic.
Ciorbă de dovlecel
Ingrediente:
– 1 ceapă
– 1 ardei gras
– 1 roșie
– 1 morcov
– 1 legătură de pătrunjel
– Borș sau zeamă de lămâie, după gust
– Leuștean, sare și piper, după gust
– 2 dovlecei
– 2 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare: Curățăm morcovul, dovleceii și ceapa de coajă, apoi trece legumele și verdețurile prin jet de apă. Ceapa, roșia, ardeiul gras și morcovul tocate mărunt, le călim în uleiul de măsline, puțin, doar cât să le înnăbușim. Opțional, putemi să adăugăm și păstăi de fasole galbenă, conservate. Acoperim ingredientele cu apă și le lăsămla fiert, până dau în clocot. Adăugăm și dovleceii tăiați cubulețe. Când toate legumele vor fi fierte, acrim preparatul cu borș sau zeamă de lămâie și-i dăm gust presărând sare și piper. Înainte cu două-trei minute de a opri focul, adăugăm pătrunjelul și leușteanul, tocate mărunt.