Obiceiuri și tradiții de Crăciun și Anul Nou

Emoțiile vechilor tradiții strămoșești ce transmit marea bucurie a Nașterii Domnului și a momentelor ce încununează acest eveniment extraordinar, se păstrează și astăzi nealterate și sunt transmise din generație în generație, la sate și orașe. Uite cum e bine să petreci cele mai importante momente ale sărbătorilor ca să fii sănătos și să ai un An Nou mai bun, mai liniștit și mai prosper! 

 După datina străbună, e bine să primești cetele de colindători. Ei vestesc marea sărbătoare a Nașterii Domnului și, pe lângă mesajul biblic, îți aduc și voie bună, lumină în casă, pace și liniște sufletească. 

 Fie că ai masa îmbelșugată sau mai sărăcăcioasă, împarte bucatele tale cu oamenii sărmani. Fiul Domnului, Pruncul Sfânt, trebuie întâmpinat cu veselie și belșug, iar dacă nu oferi din mâncarea ta și semenilor nevoiași, vei flămânzi tot anul care vine. 

 Cinstește-ți invi­tații la masa de Crăciun cu vin roșu. Acesta este sângele Domnului și-ți dă putere, trăinicie și fericire continuă. 

  Poartă haine roșii în noaptea dintre ani. Roșul este culoarea care atrage și amplifică energia pozitivă, aduce iubire și sentimente nobile. În acest mod, vei avea parte de mai mult succes în ceea ce vei întreprinde în 2015, pentru că vei fi mai atent și mai activ. 

 La trecerea în noul an, miezul nopții trebuie să te găsească bucuros și cu bani în buzunar, ca să fii ferit de lipsuri și neajunsuri în 2015.  

 Întâmpină anul ce vine cu dansuri, muzică și mult zgomot, ca să alungi spiritele rele. 

 La miezul nopții, lasă ușa larg deschisă pentru ca anul vechi să iasă și cel nou să intre. Se spune că anul vechi trebuie să plece, pentru că este încărcat de griji, nevoi, necazuri, în timp ce Anul Noul vine cu bucurie și speranță. 

 Nu lua bani cu împrumut în prima zi a anului, căci vei fi dator și vei trăi în neajunsuri tot anul viitor.  

 Tradiția spune că pentru a avea parte de un an încununat cu bucurii și realizări, prima persoană pe care o primești în casă în noul an, trebuie să fie bărbat. 

 Iar dacă ai neapărat nevoie de foarfece, evită să le folosești. În caz contrar, îți tai norocul.