În ciuda unei opoziții cvasigenerale a mediului economic –patronat, salariați, sindicate – Executivul a aprobat modificarea prin ordonanţă de urgenţă a Codului fiscal prin care contribuţiile sociale ale angajatorului sunt trecute în sarcina angajatului, impozitele la venituri și contribuţiile sociale totale se reduc, dar și contribuţia la Pilonul II de pensii, scrie Ziarul Financiar.
Pentru angajatori, însă, a fost introdus un impozit nou de 2,25% pe fondul de salarii, pentru cazurile în care compania ar intra în insolvenţă (impozit care în prezent este de 0,25%), ceea ce poate fi un motiv ca firmele să nu majoreze salariile brute ale angajaţilor, astfel încât salariile nete ale acestora să nu aibă de suferit după transferul sarcinii fiscale de la angajator la angajat. Astfel, 6 milioane de contracte de muncă sunt sub semnul întrebării de la 1 ianuarie 2018.
Cota unică de impozitare, practic eliminată
Modificările promovate de premierul PSD Mihai Tudose elimină, practic, cota unică de impozitare, pentru că, în condiţiile în care impozitul pe venituri este redus la 10%, singura plată de 16% rămasă este impozitul pe profit plătit de companiile cu afaceri de peste un milion de euro.
Aceste modificări aduse Codului fiscal sunt cele mai de impact de la introducerea cotei unice de impozitare de 16%, în 2005, cu toate că guvernul a încercat să minimalizeze amploarea schimbărilor și a susţinut că toate sunt în beneficiul și al angajaţilor și al angajatorilor, adică tocmai al principalilor contestatari ai schimbărilor.
În urma acestor decizii, cursul leu/euro s-a depreciat, pe data de 8 noiembrie, până la peste 4,6 lei pentru un euro. În schimb, bursa a rămas pe plus, în ton cu evoluţia economiilor din regiune.
Majoritatea angajaților vor avea de suferit, deoarece legea nu prevede obligativitatea angajatorilor de a mări salariul brut al angajaților, pentru a compensa trecerea contribuțiilor sociale la angajat.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.377