Cezar Irimia, Dragoș Median

Vești bune pentru femeile din România care au un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian! Specialiștii în domeniu le vor include într-un plan special de prevenție, astfel încât să nu ajungă să aibă de suferit de pe urma simptomelor și complicațiilor devastatoare ale maladiei.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 402, ediția print

Cancerul ovarian face parte dintre cancerele care, depistate la timp, sunt vindecabile. Dar tot prevenția este de preferat. De aceea, cel mai important lucru pe care îl pot face femeile care prezintă factori de risc pentru a dezvolta acest tip de cancer constă ­într-o atenție sporită asupra prevenției. Nu numai că trebuie să aibă un stil de viață sănătos, ci și să meargă la medic periodic, astfel încât să depisteze eventualele probleme în stadii incipiente. „Dacă se pune diagnosticul corect, se aplică tratamentul potrivit și dacă intervențiile sunt realizate corect și la timp, în stadii incipiente, atunci putem spune că această boală este vindecabilă. Din păcate, însă, femeile din România nu numai că nu știu care sunt factorii de risc, dar nici nu au o educație corectă din punctul de vedere al prevenției bolii”, atenționează dr. Dragoș Median, medic specialist oncolog.

O mână întinsă româncelor de către Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian

Femeile din România care prezintă factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian vor beneficia de un plan de prevenție personalizat, realizat cu ajutorul Coaliției Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition). Pentru început însă, acestea vor fi incluse ­într-un studiu. Organizația a lansat un proiect de cercetare a problemelor-cheie cu care se confruntă femeile cu cancer ovarian. Cercetarea se va finaliza la sfârșitul acestui an cu recomandări specifice de acțiune pentru fiecare țară, cu scopul de a remedia problemele semnalate. „Una dintre prioritățile noastre a fost ca țările participante să fie cât mai variate și ne-am bucurat mult atunci când FABC (n.r. – Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România) a acceptat să se implice. În același timp, ne bucură faptul că dr. Dragoș Median a acceptat să fie unul dintre cei zece medici clinicieni din lume aleși pentru a se implica în acest proiect. Cu ajutorul acestei expertize, avem informații despre sistemul de sănătate din România pe baza cărora să putem propune un plan de acțiuni cu adevărat eficient pentru româncele care suferă de această afecțiune”, spune Frances Reid, reprezentant WOCD.

Primul plan de acțiune cu adevărat eficient pentru bolnavele de cancer ovarian

„Suntem recunoscători pentru colaborarea pe care o avem cu World Ovarian Cancer Coaliton și așteptăm cu nerăbdare să aflăm care sunt rezultatele studiului și să implementăm, pentru prima dată în România, un plan de acțiune cu adevărat eficient pentru pacientele cu cancer ovarian”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. Ediția din acest an a campaniei internaționale de luptă împotriva Cancerului Ovarian, care este implementată și în România, se referă la faptul că vocea noastră, a tuturor, are puterea de a spori accentul pus pe factorul de prevenție, astfel încât femeile să meargă la medic și să poată să depisteze cancerul ovarian în stadiu incipient. Campania se adresează tuturor celor care sunt conștienți că dacă am fi mai informați, ne-am confrunta cu mai puține probleme de sănătate. Toți aceștia sunt invitați să transmită mai departe mesajul și, deci, să le ajute pe femei să aibă mai multă grijă de ele. Detalii cu privire la acest program, problematica bolii și posibilități de tratament, pot fi găsite accesând site-ul www.invingemcancerul.ro.

Factorii de risc  cel mai frecvent asociați acestui tip de cancer

– istoricul familial – între 10 și 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să se confrunte cu cancerul ovarian;

  • vârsta avansată – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu vârsta de peste 50 de ani și care au intrat la menopauză;
  • probleme ale ciclului menstrual – femeile care nu nasc, care au o menstruație ce debutează la o vârstă mică (sub 12 ani) sau cele la care menopauza se instalează tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian;
  • administrarea terapiilor hormonale;
  • sindromul ovarelor polichistice – factorul de risc de cancer ovarian crește din cauza secreției scăzute de testosteron.