@ Rezultatele oficiale parțiale ale BEC indică Alianța PSD-PNL pe primul loc cu 48,65%

Alianța PSD-PNL a obținut un scor de 48,65%, iar AUR s-a clasat pe locul al doilea, cu 14,95% la alegerile pentru Parlamentul European, în timp ce independentul Nicu Ștefănuță a obținut 3,06%, conform rezultatelor provizorii ale scrutinului transmise marți după-amiază de Biroul Electoral Central, după centralizarea rezultatelor din 19.790 de secții de votare dintr-un total de 19.870 Au fost înregistrate 8.888.307 de voturi valabil exprimate. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 706, ediția print

Potrivit datelor transmise marți după-amiază de BEC, rezultatele provizorii indică următoarele procente obținute de formațiunile politice și candidații care au participat la alegerile europarlamentare: Alianța PSD PNL – 48,65% AUR – 14,95% Alianța Dreapta Unită – 8,64% UDMR – 6,52% Partidul S.O.S. România – 5,04% Partidul Reînnoim Proiectul European al României – 3,69% Ștefănuță Nicolae, independent – 3,06%. Următorii clasaţi sunt: independentul Vlad Gheorghe, Partidul Diaspora Unită, Partidul Umanist Social Liberal, candidatul independent Şoşoacă Dumitru Silvestru, Partidul Patrioţilor, Partidul România Mare, candidata independentă Paula Marinela Pîrvulescu, Partidul Alternativa Dreaptă şi România Socialistă. România a avut de ales 33 de membri ai Parlamentului European şi a dublat scrutinul european cu alegerile locale. Potrivit datelor provizorii disponibile la închiderea ediției, din județul Ilfov au votat 237.469 de alegători, cu o prezență la vot de 56,72%, în 290 de secții de votare.

Alegeri o dată la cinci ani

La fiecare cinci ani, cetăţenii Uniunii Europene îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European. Scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, care s-a desfășurat anul acesta între 6 şi 9 iunie, este unic în lume. Dincolo de misiunea nobilă de reprezentare a cetăţenilor ţării lor, slujba de europarlamentar are şi unele avantaje deloc de neglijat. Toţi deputaţii din Parlamentul European primesc acelaşi salariu. Salariile sunt stabilite la 38,5 % din salariul de bază al unui judecător la CJUE (Curtea de Justiţie a UE), astfel cum se prevede în Statutul deputaţilor în Parlamentul European (articolul 10). Astfel, salariul lunar al unui deputat este 10.075,18 EUR brut şi de 7.853,89 EUR net, după deducerea impozitelor UE şi a contribuţiilor la asigurările sociale (cifre valabile la 1 iulie 2023). Fondurile provin din bugetul Parlamentului. Deoarece statele membre pot impune impozite naţionale suplimentare, cifrele nete finale depind de regimul fiscal al ţării de origine a deputatului.

Prima secţie de votare din străinătate deschisă pentru români, în Noua Zeelandă

Votul în străinătate pentru alegerile europarlamentare a început odată cu deschiderea secţiei de votare din Noua Zeelandă duminică, la ora locală 07:00. Potrivit STS, tot acolo s-a înregistrat și primul vot. „Începând cu ora 22:00 se vor publica primele date de prezență pe site-ul https://prezenta.roaep.ro/, secțiunea europarlamentare. Din secția de votare din Noua Zeelandă vor fi prelua­te primele date pe site-ul de transparență”, mai transmite STS. Duminică, 9 iunie 2024, la ora 00:00 (ora României) ­s-au deschis secţiile de votare din Australia, urmate de cele din Republica Coreea, China, Malaysia, Singapore, Filipine, India, Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan. În funcţie de fusul orar, votarea în străinătate pentru europarlamentare s-a desfășurat începând din 8 iunie, 22:00 ora României, şi până pe 10 iunie, 8:00 ora României (ultimele secţii s-au închis pe Coasta de Vest a SUA). S-a votat între orele locale 7:00 şi 22:00. Alegătorii care s-au aflat la sediul secţiei de votare la ora 22:00, precum şi cei care se aflau la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot au putut să exercite dreptul de vot, până la ora locală 23:59. România a votat de la ora 7:00 la 22:00 (dar, cine a ajuns la urne înainte de ora 22:00, putea vota până cu un minut înainte de miezul nopţii). 

Cei mai mulți cetățeni europeni au votat duminică

Duminică a fost ziua în care cele mai multe state UE au început votul pentru Parlamentul European. Chiar dacă scrutinul a început de joi, cu Olanda, şi a continuat vineri şi sâmbătă în alte câteva ţări, majoritatea electoratului a votat duminică – alegătorii fiind aşteptaţi la urne în 21 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, iar în unele cazuri, aşa cum este şi al României, votul european a fost dublat de unul local. În cele 27 de ţări ale UE au candidat pentru Parlamentul European politicieni din aproximativ 200 de partide. Cei 373 de milioane de alegători cu drept de vot au fost cei care au decis pe cine trimit în hemiciclu.În total, sunt locuri pentru 720 de reprezentanţi – cu 15 mai mulţi decât data trecută, dar mai puţini decât cei 751 de eurodeputaţi care făceau parte din Parlament înainte de Brexit. Noii membri aleşi îşi vor ocupa locurile la mijlocul lunii iulie pentru o primă sesiune plenară. Urmează o primă provocare, poate cea mai grea: să configureze schema de personal a celor care vor conduce destinele UE în următorii cinci ani.

Este pentru prima dată din 1979 când Marea Britanie nu votează

Aceste alegeri europene sunt primele din 1979 la care Regatul Unit nu participă, transmite BBC. Chiar dacă referendumul pentru ieșirea din Uniunea Europeană a avut loc în 2016, a durat până în 2020 pentru ca Marea Britanie să părăsească oficial blocul, astfel încât, la ultimele alegeri europene din mai 2019, țara a ales 73 de membri ai Parlamentului European. Prezența la vot în Marea Britanie în 1979, primele alegeri pentru Parlamentul European, care au inclus doar alte opt țări care au format Comunitatea Europeană, a fost de 32%. Aproximativ 50 de ani mai târziu, prezența la vot a crescut la puțin peste 37%.

Patriarhul Daniel a votat la alegerile europarlamentare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a votat duminică după-amiază la alegerile europarlamentare. PF Daniel a votat la o secţie din cadrul Şcolii gimnaziale „Ienăchiţă Văcărescu” din Capitală, informează Agenţia de Ştiri Basilica a Patriarhiei Române. Patriarhul BOR a oferit iconiţe celor prezenţi în secţia de votare. Pentru alegerile din anul 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis un îndreptar pentru clerici şi credincioşi privind participarea la alegerile europarlamentare, locale, legislative şi prezidenţiale din acest an, mai informează Agenţia de Ştiri Basilica.

Rezultate exit-poll, duminică la 22.00: Alianța PSD-PNL, pe primul loc

Potrivit Exit-Poll-ului CURS Avangarde, pe baza datelor culese până duminică la ora 22.00, ora României, Alianţa PSD-PNL era cotată la alegerile europarlamentare cu 54% din voturi, AUR – 14%, Dreapta Unită 11%, UDMR – 5%. Este vorba despre rezultate parţiale ale exit-poll-ului în cadrul căruia au fost chestionaţi peste 35.000 de alegători. 

Marcel Ciolacu: „Votul a confirmat că am guvernat bine”

Rupă închiderea urnelor, Marcel Ciolacu a declarat că „PSD a câştigat alegerile”, iar „votul a confirmat că am guvernat bine”. „În această seară democraţia a triumfat. Le mulţumesc românilor că au ieşit la vot pe caniculă şi au dat legimitate candidaţilor. PSD a câştigat alegerile. Tot ce am obţinut astăzi reprezintă încrederea pe care ne-au dat-o românii, dar şi munca colegilor noştri. Votul dat astăzi confirmă că am guvernat bine într-o perioadă complicată. PSD a obţinut un scor mai bun decât în 2020. Vom avea mai mulţi primari în oraşe, comune şi mai mulţi consilieri judeţeni. Iar acest lucru se vede şi în scorul de la europarlamentare unde am obţinut 54%”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică seară.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, duminică seară, după aflarea rezultatelor la exit poll, că rezultatele alegerilor reprezintă o victorie pentru români, având în vedere că aceştia au ieşit în număr mare la vot. Ciucă a subliniat că va continua să apere valorile şi interesele naţionale şi că va sluji în continuare interesele românilor. ”Angajamentul nostru este acela de a nu dezamăgi alegătorii, de a continua să nu dezamăgim comunităţile”, a afirmat el. „Suntem aici să celebrăm o victorie, este o victorie a românilor care astăzi au dat o lecţie de democraţie ieşind în număr mare la vot. Peste 2,3 milioane de români au votat ca PNL să reprezinte cea mai puternică forţă politică de dreapta din România şi le mulţumesc. De asemenea, le mulţumesc celor 54 la sută dintre românii care au ieşit la vot pentru că au optat pentru valorile europene, au zis «nu» extremismului şi au votat alianţa. Vreau să le mulţumesc tuturor românilor care au ieşit la vot, vreau să le mulţumesc celor care au votat PNL şi cred în valorile PNL, vreau să mulţumesc membrilor, activului PNL care au dat dovadă de mobilizare, de spirit de sacrificiu şi astfel am reuşit să obţinem acest rezultat şi că vor face acelaşi lucru până când procesele verbale vor fi finalizate”, a declarat Nicolae Ciucă. 

Au votat aproape 216.000 de alegători în stăinătate

Votul în străinătate pentru alegerea celor 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European s-a finalizat luni dimineaţă, la ora 8.00, odată cu închiderea secţiilor de votare de pe Coasta de Vest a SUA şi din Canada. Votul în străinătate la alegerile europarlamentare a început sâmbătă, în Noua Zeelandă, la ora 22.00, ora României. Votul s-a desfăşurat pe durata a 34 de ore. Conform datelor BEC, în străîinătate au votat 215.994 de alegători. Ministerul Afacerilor Externe a organizat, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 9 iunie 2024, mai mult decât dublu faţă de secţiile organizate la alegerile europarlamentare din 2019.