Gripa este o boală infecțioasă acută a căilor respiratorii cauzată de virusul gripal A sau B, care apare în izbucniri epidemice aproape în fiecare iarnă. Perioada în care infecția are o frecvență mai crescută este noiembrie-martie.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 437, ediția print

Deoarece virusul gripal se găsește sub o mare varietate de subtipuri și tulpini, care se modifică de la an la an, chiar și persoanele vaccinate pot face gripă, doar că severitatea bolii va fi mai ușoară, spun medicii. Boala se transmite foarte repede de la o persoană la alta prin picăturile de salivă eliminate prin tuse, strănut și vorbire. Contagiozitatea este de 1-2 zile înainte și 4-5 zile după debutul bolii, motiv pentru care, nu se exclude  izbucnirea unei epidemii.

Gripa nu este doar „o răceală‘‘ mai gravă cum am fi tentați să credem. Ea ne poate pune viața în pericol, mai ales dacă este asociată și cu alte probleme de sănătate sau dacă nu este tratată din timp și în mod corespunzător. Boala poate declanșa o serie de complicații la nivelul gâtului, nasului și plămânilor. Dintre toate, pneumonia este cea mai gravă. Însă, printre complicațiile severe se mai află și inflamarea mușchiului inimii, distrugerea țesutului muscular și chiar insuficiență renală și/sau respiratorie.

Semnele gripei

  • Debut brusc, cu febră mare 38,5 – 40 de grade Celsius,
  • Frisoane,
  • Dureri de cap combinate cu stări de vomă,
  • Senzația de gât înțe­penit,
  • Somnolență,
  • Dureri musculare,
  • Tuse seacă: numărul de consultări la camerele de gardă, solicitările la salvare, cererea de medicamente sunt foarte ridicate.

Vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii

Ministerul Sănătății derulează și anul acesta campania de vaccinare antigripală. Dozele de vaccin au ajuns la Direcțiile Județene de Sănătate Publică de unde au fost distribuite către medicii de familie care fac imunizarea populației în propriile cabinete. Prioritate la imunizarea gratuită o au persoanele cu un mare risc de îmbolnăvire. “Vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și se recomandă tuturor și mai ales celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire. Aceștia trebuie să solicite vaccinul gratuit”, avertizează specialiștii Ministerului Sănătății. Așadar, este indicat să mergem la medicul de familie pentru imunizare! Chiar dacă vom face boala, vom fi feriți de complicațiile care pot cauza decesul.

„Prima măsură trebuie să fie izolarea la domiciliu şi în cazurile mai grave la spital a persoanelor infectate, indiferent de faptul că discutăm de gripă sau credem că este o altă viroză respiratorie. Gândiţi-vă că nu se face un diagnostic etiologic la toate cazurile de gripă, nu se face nicăieri în lume, dar, de aceea, este importantă izolarea la domiciliu. Dacă există necesitatea unei deplasări imperioase pentru o persoană cu o viroză respiratorie, atunci este bine ca ea să fie de scurtă durată, să evite pe cât se poate colectivităţile şi să utilizeze o mască. Utilizarea batistelor de unică folosinţă este esenţială. De asemenea, spălatul pe mâini şi utilizarea unei măşti reprezintă o bună măsură de protecţie şi pentru a te proteja individual şi pentru a proteja pe alţii în ceea ce priveşte răspândirea unei viroze respiratorii, în special al gripei”, spune dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Gripa sezonieră provoacă anual între 291.000 și 646.000 de decese la nivel mondial, conform unei analize a datelor prelevate din 47 de țări, făcută publică, recent, de experți internaționali. Cifra depășește estimările de până acum potrivit cărora între 250.000 și 500.000 de oameni mor anual din cauza gripei sezoniere. „Aceste descoperiri ne amintesc de gravitatea gripei și de faptul că prevenirea acesteia ar trebui să reprezinte o prioritate la nivel mondial‘‘, a subliniat într-o declarație Joe Bresee, director asociat pentru sănătate globală în cadrul Diviziei pentru Gripă a Centrului de control și prevenire a bolilor (CDC) din Statele Unite, coautor al studiului.