Un român consumă între 10 și 12 litri de alcool pur pe an, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Statisticile clasează România pe unul din locurile fruntașe la consumul de băuturi alcoolice din Europa.
Asociația Română pentru Promovarea Sănătății (ARPS), a făcut publice rezultatele primului „Studiu privind impactul consumului dăunător de alcool din România”. Cercetările arată că, anual, 15.175 de români mor din cauza complicațiilor bolilor cauzate de consumul de alcool. Dintre aceștia, aproximativ 11.659 sunt bărbați iar 3.516, femei. Conform statisticilor, România înregistrează cea mai înaltă rată de mortalitate atribuită consumului de alcool din UE la femei și se află pe locul patru la bărbați, după Estonia, Letonia și Lituania.
Pentru tratarea alcoolicilor internați, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a rambursat anul trecut aproximativ 25 de milioane de euro. Concret, statul plătește anual, în medie 1.537,6 lei pentru fiecare pacient spitalizat.
Avem nevoie de centre de tratament
“Alcoolul constituie în prezent o amenințare la nivel mondial și în special la nivel european, fiind al treilea contributor major la mortalitate și morbiditate. Cea mai mare parte din costurile atribuibile consumului dăunător de alcool sunt evitabile prin măsuri de prevenție.”, a spus dr. Florentina Furtunescu, medic primar sănătate publică, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, în conferința de presă organizată cu prilejul prezentării rezultatelor studiului. Specialiștii susțin că România are nevoie de centre de tratament pentru consumatorii de alcool și de educație medicală în scop preventiv.