Preşedintele Traian Băsescu a avut o convorbire cu omologul ucrainean, Petro Poroşenco, la telefon,  se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. Comunicatul precizează că România este „îngrijorată de concentrarea unităţilor militare ruse la frontiera estică a Ucrainei”. Convorbirea a avut loc la solicitarea părții ucrainene.

„Domnul preşedinte Petro Poroşenco i-a mulţumit domnului preşedinte Traian Băsescu pentru sprijinul constant acordat de România, mai ales în această perioadă dificilă pe care o traversează statul şi poporul ucrainean. Totodată, preşedintele Ucrainei, domnul Petro Poroşenco, l-a informat pe domnul preşedinte Traian Băsescu despre operaţiunea antiteroristă desfăşurată de trupele ucrainene în regiunile Doneţk şi Lugansk şi despre transferul de armament greu şi combatanţi dinspre Federaţia Rusă”, se spune în comunicat.

Băsescu l-a felicitat pe Poroşenco pentru „succesele obţinute de armata ucraineană în efortul de lichidare a teroriştilor din estul ţării şi a condamnat ferm atacul nejustificat cu rachete GRAD asupra trupelor şi cetăţenilor ucraineni”.

„România este alături de Ucraina în efortul de stabilizare şi combatere a separatismului. România înţelege şi susţine politic lupta armatei şi a poporului ucrainean pentru integritatea teritorială a ţării. România este îngrijorată de concentrarea unităţilor militare ruse la frontiera estică a Ucrainei şi de alimentarea cu armament greu şi combatanţi a forţelor separatiste proruse din regiunile Doneţk şi Lugansk”, se arată în comunicatul Preşedinţiei. Preşedintele României l-a asigurat pe omologul ucrainean de faptul că România înţelege şi susţine deplin acţiunile legitime ale autorităţilor pentru apărarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.“

„Domnul preşedinte Traian Băsescu l-a asigurat pe preşedintele Ucrainei, domnul Petro Poroşenco, de faptul că apreciază restabilirea păcii şi securităţii Ucrainei ca fiind un element de securitate naţională inclusiv pentru România. La final, domnul preşedinte Traian Băsescu i-a mulţumit domnului preşedinte Petro Poroşenco pentru informarea completă pe care i-a făcut-o premergător Consiliului European de la Bruxelles din 16 iulie a.c”, se mai arată în comunicat.