În perioada 12-17 mai 2014, a avut loc, la Otopeni, a patra şi ultima întâlnire de lucru a echipelor din România şi Malta, în cadrul Proiectului Comenius ”Educaţia non-formală şi informală prin TIC”, aparţinând Programului de Învăţare pe tot parcursul vieţii, Parteneriat Comenius Regio (2012-2014).

Reprezentanții Consiliului Local Otopeni – beneficiarul proiectului – în frunte cu primarul Silviu Constantin Gheorghe, alături de partenerii regionali – Liceul Teoretic ”Ioan Petruş” din Otopeni şi Asociaţia ”Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă Agenda 21” din Bucureşti – au primit, cu mare emoție, pe 13 mai a.c., delegaţia malteză, formată din 13 persoane, reprezentând instituţiile de învăţământ partenere în proiect: Colegiul ”Saint Thomas More” cu școlile coordonate şi Şcoala de Limbi Străine ”Easy” din La Valletta. Momentul sosirii delegației malteze în parcul din fața Primăriei Otopeni a fost acompaniat de ”Fanfara copiilor” din oraș, oaspeții fiind extrem de încântați de prestația elevilor din Otopeni, care au interpretat imnurile Maltei şi României.

Ospitalitate românească

A urmat o scurtă conferință de presă ”non-formală”, în care edilul orașului a vorbit despre ”proiectul deosebit” care s-a derulat între cele două țări, ”cu schimburi interesante de idei, care, în afara învățăturilor de natură profesională evidente, a reușit să creeze prietenii și legături umane deosebite!”. Și, aceeași părere a fost împărtășită și de cei din Malta, Josephine Mifsud, conducătorul delegației, coordonatorul maltez al proiectului și director al Colegiului ”Saint Thomas More”, mulțumind, la rândul său, pentru prietenia arătată de către profesorii din Otopeni, dar și pentru experiența extraordinară dobândită pe parcursul vizitelor în țara noastră. ”Am legat prietenii sincere și ne simțim ca și cum ne-am cunoaște de 1.000 de ani. Sunteți un popor extrem de prietenos și ospitalier și sper că această prietenie a noastră nu se va încheia aici”, a spus Josephine Mifsud.

Karl Farrugia Wismaier, director al Şcolii de Limbi Străine ”Easy”, din capitala malteză, a apreciat, de asemenea, în numele tuturor profesorilor din Malta, participanți în proiect, faptul că activitățile derulate în România au fost pregătite cu multă seriozitate și cu dedicație de către cadrele didactice din Otopeni.

”Suntem instituții diferite implicate în acest proiect – școli private, de stat, autoritate locală, ONG. Prin urmare, numărul beneficiarilor acestui proiect este unul greu de cuantificat. Pentru că sunt mulți profesori, elevi, instituţii care oferă educaţie în comunitatea locală, etc. Un lucru este, însă, cert: viziunea noastră, a tuturor, asupra educației a avut numai de câștigat”, a concluzionat prof. Ioana Ungureanu, consilier local al orașului Otopeni, manager de proiect și director adjunct al Liceului ”Ioan Petruş”.

Plachete de onoare și certificate de participare

Tot în partea festivă a întâlnirii celor două delegații – a avut loc înmânarea, de către primarul orașului, a două plachete de onoare, ”ca semn de apreciere pentru excelenta colaborare în domeniul educaţional”, pentru unitățile de învățământ malteze, partenere în proiect, fapt care i-a luat prin surprindere pe oaspeții ce s-au declarat încântați de gest. Profesorii au discutat apoi despre produsele finale ale proiectului (DVD-urile şi portofoliile educaţionale reprezentând 6 domenii curriculare, cuprinzând activităţi cu caracter non-formal şi informal desfăşurate de elevi şi profesori), despre site-ul bilingv al proiectului, dar și despre impactul parteneriatului Comenius Regio pentru fiecare ţară, comunitate, instituţie sau organizaţie implicată.

Pe 16 mai a.c, cu o zi înaintea plecării din România, profesorii maltezi au dorit să acorde și ei câteva daruri partenerilor români, care nu au venit, nici de această dată, nepregătiți. Fiecare școală malteză implicată într-un fel sau altul în proiect a primit, de asemenea, o plachetă și s-au mai acordat certificate de participare pentru toţi membrii delegaţiei din Malta. La acest moment a participat, în calitate de inivitat de onoare și noul inspector școlar general al județului, Coca Codreanu, care, a punctat faptul că a primit, la rândul domniei sale, o mică atenție din partea delegației malteze, deși ”munca titanică” a fost a colegilor din școala otopenară. ”Eu am ajuns să primesc cadourile. Munca a fost titanică. Vă doresc la cât mai multe colaborări!”, a fost urarea Cocăi Codreanu, care a acceptat să participe și la fotografiile de grup, de la finalul întrevederii.

Nu în ultimul rând, profesorii din Otopeni au lansat o invitație în România, pentru doi profesori maltezi, în primul trimestru al viitorului an școlar, în vederea derulării unor workshopuri educaționale.

Obiective și activități

Principalele obiective ale proiectului Comenius ”Educaţia non-formală şi informală prin TIC” au urmărit formarea cadrelor didactice pentru a utiliza în predare metode de educație non-formală și informală asociate cu TIC (tehnologia informației și a comunicațiilor), realizarea împreună cu elevii a unor materiale multimedia ilustrând aceste tipuri de educație, promovarea schimburilor interculturale prin vizite de studiu între țările partenere, promovarea parteneriatelor și îmbunătățirea cooperării în domeniul educației.

S-au derulat cursuri de formare, pentru 30 de profesori, în domeniul educației nonformale, informale și în domeniul TIC, activități și lecții demonstrative, ateliere didactice, seminarii. A fost creat, de asemenea, și un site bilingv al proiectului ce poate fi accesat la adresa www.otopenicomeniusregio.ro.