Este oficial! În plin val patru al pandemiei de COVID-19, unităţile sanitare cu paturi vor avea o abordare mixtă. Mai exact, în cadrul spitalelor de stat vor fi internaţi şi trataţi atât pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, cât şi pacienţi cu diverse boli cronice, care necesită asistenţă medicală de specialitate. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 568, ediția print

Informarea vine chiar din partea secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu care susţine că în acest mod se vor elimina dificultăţile de accesare a serviciilor medicale. „Spre deosebire de valurile anterioare, nu vom mai avea spitale COVID (…), spitale suport COVID şi spitale non-COVID, ci toate spitalele din România vor avea circuite mixte – ­COVID şi non-COVID, astfel încât toţi pacienţii cu boli cronice să poată fi trataţi, toţi pacienţii care au nevoie de asistenţă medicală să poată primi tratamentele de care au nevoie. Aceasta este regula generală, sigur că există şi câteva excepţii. Spre exemplu, spitalele de boli infecţioase, evident că preponderent vor trata pacienţi cu COVID-19 sau spitale care din anumite condiţionalităţi logistice sau prin faptul că arhitectura unui spital arată într-un anume fel, nu se poate secţiona un departament de Terapie Intensivă în COVID şi non-COVID. Odată cu preluarea acestui minister de către domnul ministrul interimar Cseke Attila, a avut loc o primă videoconferinţă cu toate direcţiile de sănătate publică, prin care domnul ministru le-a solicitat implementarea acestui plan despre care vorbim. Acest lucru trebuie făcut şi ca urmare a dispoziţiilor date de domnul prim-ministru – acelea de a avea toate resursele medicale necesare pentru a trata toţi pacienţii din România care au nevoie de asistenţă medicală. Acest lucru este în desfăşurare. (…) Prioritatea o reprezintă acest val IV şi domnul ministru Cseke Attila a făcut un apel la responsabilitate şi la solidaritate. (…) Singura măsură reală, eficientă este cea a vaccinării“, a spus ministrul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.  

Pacienţii cronici cer vaccinarea personalului medical 

La rândul său, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) îşi arată îngrijorarea în legătură cu nivelul acoperirii vaccinării în rândul profesioniştilor din sănătate. Prin urmare, organizaţia solicită Ministerului Sănătăţii să ia măsurile care se impun pentru ca persoanele care lucrează în sistem şi vin în contact cu pacienţii să fie în totalitate vaccinate. „COPAC se alătură și susține astfel inițiativa European Patient Forum, al cărui membru este, de a solicita tuturor statelor Uniunii Europene protejarea pacienților prin asigurarea vaccinării personalului medical. Vaccinarea profesioniștilor din sănătate ridică în primul rând o problemă legată de sigurața pacienților. Numeroși pacienți cronici sunt la risc de a dezvolta complicații ale unor boli infecțioase transmisibile, inclusiv COVID-19. Anumiți pacienți, de exemplu, persoanele care fac tratament de cancer, boli autoimmune sau transplant sunt vulnerabile la infecții în general. Mai mult, anumiți pacienți nu pot fi vaccinați din motive medicale. Din aceste motive, personalul medical trebuie să fie în totalitate vaccinat, cu excepția persoanelor care au contraindicații de vaccinare“, informează COPAC.  

Potrivit membrilor coaliţiei bolnavilor cronici, pandemia COVID-19 a sporit vulnerabilitatea acestor pacienţi. „Mulți au avut întârzieri în dianosticare sau probleme în continuitatea tratamentului. Potrivit studiilor COPAC, 22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic din teamă sau din lipsa accesului. Pe măsură ce restricțiile au fost ridicate, pacienții cronici continuă să fie îngrijorați în legătură cu siguranța lor. Ei sunt cea mai vulnerabilă categorie în această perioadă. Ne confruntăm cu accesul îngreunat la diagnosticare, tratament și monitorizare. De multe ori, pacienții așteaptă în fața spitalului ore în șir. De fiecare dată, pacienții au fost obligați să se testeze, uneori pe banii lor pentru a respecta siguranța personalului medical. De aceea, vă rugăm să arătați același respect  pacienților și să nu îi puneți în pericol“, mai spun membrii COPAC.