Eurostat a făcut un sondaj cu statele cu cele mai ridicate procentaje care riscă sărăcia. Acestea sunt Bulgaria (42%), România (41%), Letonia (38%), Lituania (33%) şi Ungaria (30%). La polul opus se regăsesc Cehia (14%), Suedia şi Olanda (15% fiecare), Austria, Finlanda şi Luxembourg (17% fiecare).
Cifrele sunt foarte triste pentru români, deoarece 6,6 milioane de români suferă de lipsuri materiale severe, aceasta fiind cea mai mare cifră din UE, dintr-un total de aproape 9 milioane de persoane care trăiesc în sărăcie sau riscă să ajungă în această situaţie.
Conform informaţiilor Eurostat, 41,4% din populaţia României riscă sărăcia sau excluderea socială, acest procent reprezentând 8,89 milioane de persoane dintr-o populaţie totală de 21,47 milioane luată în calcul de biroul de statistică al UE. Datele au fost colectate la nivelul anului 2010.
Statisticile UE declară de asemenea că 31% din populaţia României suferă de lipsuri materiale severe, reprezentând 6,65 milioane de persoane .
Acest procent de 31% este caracterizat de românii care trăiesc cu lipsuri materiale severe, populaţia fiind afectată de cel puţin patru din următoarele nouă probleme: nu pot plăti la timp chiria, ipoteca sau facturile la utilităţi, nu-şi permit să-şi încălzească în mod adecvat locuinţa, nu pot face faţă cheltuielilor neaşteptate, nu îşi permit o masă cu carne, peşte sau alt tip de hrană bogată în proteine cel puţin odată la două zile, nu îşi permit o vacanţă de o săptămână în fiecare an, nu pot deţine şi întreţine un automobil, o maşină de spălat, un televizor color sau un telefon, fix sau mobil.