Complexul Arena din Moara Vlăsiei a găzduit miercuri, 3 august, cea de a doua ediție a Romanian Beef Master, un regal culinar al celor mai buni chefi, iubitori ai cărnii de vită, care au fost asistați în demonstrațiile lor de chefi cu stele Michelin, reprezentanți oficiali din Guvernul României, geneticieni, fermieri, specialiști în reproducția și creșterea bovinelor, procesatori, chefi juniori și alți reprezentanți de vază ai sectorului gastronomic intern și internațional.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 612, ediția print
Romanian Beef Master by Radu Zărnescu, aflat la a doua ediție, a reprezentat un punct de plecare în promovarea produselor locale și crearea unei strategii de turism gastronomic, având în centru carnea de vită și crescătorii de animale, producătorii de alimente din România. Partener al evenimentului a fost Karpaten Premium Angus, care a pus la dispoziție necesarul de carne de vită, produsă exclusiv în România.
Competiția culinară principală, dedicată cărnii de vită produse exclusiv în România, a reunit cinci echipe de bucătari profesioniști care au gătit chiulotă Premium Angus. După evaluarea strictă a unui juriu internațional format din chefi cu stele Michelin, trofeul a fost obținut de chef Rareș Moga din Sibiu, alături de echipa Răzvan Bloj și Carmen Siminie.
Au jurizat 16 membri, dintre care nume sonore ale gastronomiei, precum: Samuel Widmer – Karpaten Meat, cel mai mare producător de carne de vită Angus din țară, Aurel Simion – secretar general în Ministerul Agriculturii, Ted Janssen – președinte de onoare Euro-Toques Olanda, Ramon Rotteta – președinte Euro-Toques Spania, Jacques Barnachon – secretar general Euro-Toques International, Franța, Bernard Delle – genetician, Germania, Veronica Baciu – directorul general al Agenției Produsului Montan, precum și alți fermieri, procesatori, specialiști în gastronomie din toată țara. De remarcat și participarea coordonatorului Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Laszlo Borbely, cât și a lui Enrico Derflingher – președinte Euro-Toques International și al Euro-Toques Italia.
Pentru a decide câștigătorul, jurații au urmărit armonia creată între ingredientul vedetă, carnea de vită Premium Angus, şi garniturile, sosurile și decorurile utilizate de chefi.
Competiție și pentru tinerii chefi
Romanian Beef Master 2022 a inclus și competiția de juniori Culinariada, organizată în parteneriat cu Guvernul României, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în cadrul căreia s-au întrecut 20 de echipe de tineri entuziaști, elevi bucătari, preocupați să prepare cât mai bine carnea de vită Premium Angus. Câștigătorul probei a fost Palancianu Armand, de la Universitatea de Științele Vieții Ion Ionescu de la Brad, Iași, Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare.
Organizatorii au avut și o tombolă care a propus participanților să intuiască cât mai bine greutatea unor bucăți de roast beef Premium Angus aflate într-un frigider de maturare. Premiul a fost chiar un frigider de maturare din partea DRY AGER România câștigat de Ionela Olteanu alături de soțul ei, chef bucătar, cunoscuți pentru performanțele gastronomice.
Carnea de vită produsă în România, apreciată de chefii internaționali
Scopul evident al Romanian Beef Master l-a constituit promovarea cărnii de vită produsă în România și înlesnirea accesului spre consumul cărnii de vită, astfel că în paralel cu competițiile profesioniștilor seniori sau juniori, au avut loc demonstrații cu multiple tehnici și bune practici de gătire a cărnii de vită, precum slow cooking, smoker, kamado, grill deschis, grill închis, beef spit roast şi asado. Promovând carnea de vită produsă în România, bucătarii amatori prezenți și-au demonstrat abilitățile de a găti, într-un concurs culinar deschis. Vizitatorii, iubitori ai cărnii de vită, au putut descoperi pe esplanada din fața Complexului Arena, standuri unde au putut degusta diferite produse și chiar au avut șansa de a învăța la fața locului tehnici de preparare a tuturor pieselor ce pot fi gătite de la vită.
Nu doar publicul, dar și chefii prezenți la eveniment, reprezentând Italia, Spania, Franța, Olanda si Turcia, au fost profund impresionați de calitatea cărnii Premium Angus care a fost degustată la eveniment.
Informații de specialitate despre maturarea cărnii de vită Premium Angus
Romanian Beef Master 2022 a inclus și un seminar despre maturarea cărnii de vită în mediu uscat. Lui chef Radu Zărnescu, vice președintele Euro-Toques International, i s-au alăturat invitații Marian Ochea – medic veterinar specializat în creșterea și exploatarea bovinelor și Ioan Costa – specialist și cercetător în conservarea, cultivarea și prepararea ciupercilor, pentru a dezbate importanța maturării cărnii, impactul pe care o bună maturare îl are asupra fibrelor și frăgezimii cărnii dar și pentru a propune câteva experimente de maturare în grăsime ridicată, whisky, pastă de trufe sau Koji.
”Acest eveniment profesional a ajuns la cea de a doua ediție, dar este mai important faptul că este prezentă aici o comunitate de oameni care iubesc carnea de vită, sunt cei cărora le place să o gătească, sunt cei care au scule pentru a o găti și cei care o cresc. Este unicul eveniment organizat exclusiv pe carne de vită crescută în România”, ne-a spus chef Radu Zărnescu.
Chef Enrico Derflingher ne-a declarat că este foarte bucuros să fie membru al board-ului unde Radu Zărnescu este vicepreședinte pentru Euro-Toques. ”Ne-am întâlnit de mai multe ori în Europa și este o mare plăcere să fiu aici, alături de toți membrii board-ului internațional, adică Italia, Olanda, Spania, Franța, inclusiv România. Calitatea mâncării, a cărnii, a preparării, crește în fiecare an, în România. Am văzut multe tipuri de carne și diferite moduri de a găti carnea, nu foarte repede, ci slow-cook și anumite farfurii au fost foarte interesante, gustoase, diferite. Calitatea cărnii, așa cum am spus, a devenit tot mai bună, la fel modul de preparare”, a evidențiat chef Enrico Derflingher, un chef cu o activitate gastronomică internațională impresionantă, renumit pentru specialitatea sa, Risotto Regina Victoria, adică Shrimps Risotto (orez cu creveți), un deliciu culinar care a fost degustat pe mesele unora dintre cei mai importanți oameni ai lumii, lideri, artiști, capete încoronate, la evenimente dintre cele mai exclusiviste, în locații precum Casa Albă sau Palatul Buckingham. Chef Entrico Derflingher a mai subliniat că nivelul competiției a fost foarte ridicat și a lăudat organizarea, cât și materia primă, care ”au fost perfecte”, demonstrând munca asiduă depusă în ultimii ani de tinerii Euro-Toques România. ”Pentru mine, întoarcerea în România este întotdeauna o plăcere, cu atât mai mult în București, un oraș interesant, care are atât de multe de oferit”, a concluzionat chef Enrico Derfingher.
Chef Jos van Gruesten, vice-președintele Euro-toques Olanda, ne-a spus că a fost membru al juriului pentru juniori și a fost extraordinar să vadă modul în care tinerii își arată abilitățile și ce pot face cu mâncarea. ”Este excelent să vezi că tinerii bucătari iubesc mâncarea din România. A fost foarte plăcut să fiu membru al juriului. Sunt pentru prima dată în România și am constatat că gustul cărnii de vită a fost perfect, gustul de Black Angus fiind deosebit. Juniorii au abilități să prepare carnea de vită cum trebuie și se străduiesc să o prepare gustoasă. Sunt buni, entuziaști și își fac munca cu zâmbetul pe buze. Este foarte frumos să vezi că tineri sunt bucuroși să lucreze cu mâncare și în special cu acest tip de carne”, a mai spus chef Jos van Gruesten.