De Ziua Națională a tuturor românilor, Târgușorul Brâncovenilor, din Parcul Mogoșoaia, a fost gazda primitoare a unui frumos spectacol folcloric intitulat ”Dor de plaiul strămoșesc”, pregătit cu drag de Primăria Comunei Mogoșoaia, Consiliul Județean Ilfov și Centrul Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov. Toată lumea a fost invitată, începând cu ora 17.00, să sărbătorească prin muzică și dans împlinirea a 99 de ani de la Marea Unire.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 380, ediția print
Atmosfera de sărbătoare a fost completată de participarea unor meșteri populari autohtoni, tradiții și obiceiuri cu bucate tradiționale, dar și o avanpremieră a deschiderii iluminatului festiv, care oficial se va face pe data de 6 decembrie. Spectacolul a fost deschis de ansamblul Artistic Doina Ilfovului, al Centrului Cultural Buftea, condus de profesor – coregraf Daniela Mândroc, care, și de această dată, a fost alături de vecinii din Mogoșoaia în acest moment de mare bucurie a sufletului românilor. Așa cum ne-au obișnuit, talentații dansatori au avut propria prestație, dar au stat pe scenă și mai departe în spectacol, la aproape toate momentele artistice ale invitaților, întregind astfel momentele deosebite oferite publicului venit la eveniment. Nicoleta Vasile, Constantin Măgureanu, Floarea Calotă, Gheorghe Turda, Mioara Velicu, Florin Vasilică și grupul Teleorman, Laura Haidău, cât și grupul folcloric Haiducii din Costești, Republica Moldova, au sporit, prin muzica lor, emoția specifică Zilei Naționale a României.
Spectacolul a fost organizat cu prilejul Zilei Naționale a României, dar și pentru a marca semnnarea acordului de înfrățire a 44 de localități din județul Ilfov și raionul Ialoveni – Republica Moldova. ”La mulți ani celor care au venit la această mare sărbătoare”, le-a spus îndrăgitul interpret Constantin Măgureanu spectatorilor, fluturând cu mândrie tricolorul pe care l-a adus pe scenă și l-a ținut în mână cât timp a interpretat melodiile dragi publicului. El a rugat publicul să aplaude invitații și frații din Republica Moldova, invitând apoi pe toată lumea la sârbă, cu îndemnul ”mâna sus, românii mei”. S-a cântat ”La mulți ani” și, așa cum le stă bine oamenilor la ceas de sărbătoare, nu a trecut mult și lumea s-a prins în horă.
Floarea Calotă, o floare a cântecului popular românesc, așa cum a descris-o prezentatoarea Adriana Ștefan, cunoscută publicului de la Etno TV, aflată pentru prima oară pe scena din Mogoșoaia, le-a urat tuturor celor prezenți ”La mulți ani!”. ”Este o zi mare pe care mă bucur să o petrecem împreună”, a spus artista care și-a început reprezentația cu un cântec chemare pentru românii plecați la muncă în lume, continuând cu cântece de dragoste și de joc.” Emoția sărbătorii de 1 decembrie a fost sporită și de repertoriul special al Haiducilor din Costești și dragostea cu care au cântat pentru public, apoi Mioara Velicu care cu umorul caracteristic a mobilizat pe toată lumea la joc, mai ales cu ”Așa-i hora pe la noi”, cât și cu formația Siretul din Suceava și Laura Haidău, care a întregit spectacolul cu o sârbă nouă și îndemnul la chiuit adresat locuitorilor din Mogoșoaia.