Un aparat creat special pentru tratarea astronauților, în timpul călătoriilor în spațiu, este disponibil, acum, într-o clinică din România. Aparatul permite tratarea tulburărilor circulatorii și recuperarea sportivilor.

În lipsa gravitației, astronauții acuză com­plicații circulatorii cauzate de lipsa “mecanismului de pompă” asigurat de musculatură, care stimulează circulația sanguină. Soluția acestei probleme a fost dezvoltată la Institutul de Medicină Spațială a Societății Germane Aerospațiale din Köln și adaptată la aparatul Vacumed, pe baza procedurii folosite de ­NASA – “lower body negative pressure device” (aparat de presiune negativă pentru membrele inferioare).

 Cum funcționează aparatul?

Din dorința de a trata cât mai mulți pacienți la standardele cele mai înalte, aparatul a fost adus și în România. Acesta este disponibil acum în cadrul Centrului de Recuperare al Clinicii Pro Vita, din București. Principiul său de funcționare se bazează pe alternarea unei presiuni normale cu una negativă (Vacuum), aplicată în jumătatea inferioară a corpului. Ca urmare, are loc dilatarea capilarelor, formarea de capilare noi, precum și îmbunătățirea fluxului sanguin la periferie și musculatură (microperfuzie). De asemenea, efectul de stimulare are loc atât la nivelul circulației arteriale, cât și asupra circulației venoase.

Aparatul “minune” poate fi folosit pentru tratarea multor boli. Cadrele medicale specializate îl recomandă de la asistența în insuficiența venoasă cronică, până la terapia edemelor postoperatorii. “Medici specialiști și pacienți, avem acum acces în România la o tehnologie dezvoltată la cel mai înalt grad de profesionalism. Aparatul are un spectru larg de aplicabilitate, fiind indicat în numeroase tipuri de afecțiuni, printre care: insuficiența venoasă cronică și sindrom posttrombotic, edeme limfatice, scleroza arterială periferică (stadiile 1,2,3), edeme posttraumatice sau postoperative, picior diabetic, precum și în gimnastica pasivă a vaselor de sânge. În plus, aparatul poate fi folosit cu succes și în programe de rezolvare a unor probleme de estetică, deoarece contribuie la netezirea țesuturilor, combătând astfel celulita. Performanțele acestui aparat conduc firesc și spre recomandarea integrării lui în programe de medicină sportivă, de regenerare rapidă a sportivilor”, explică Paul Sittner, specialist în recuperare medicală ortopedică și sportivă și, totodată, unul dintre specialiștii care-și tratează astfel pacienții.