Potrivit ultimului sondaj realizat de INSCOP, majoritatea românilor este de părere că alegerile parlamentare trebuie organizate simultan cu cele prezidențiale. Totodată, cei intervievați sunt de acord și cu impozitarea marilor averi.

Sondajul relevă că 85% dintre români au o părere bună despre inițiativa de impozitare a marilor averi, 3,7% au o părere nici bună, nici proastă despre această inițiativă, 7,5% declară că au o părere proastă despre acest proiect, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 3,8%. Totodată, 48,3% dintre respondenți sunt de acord cu noua lege a salarizării bugetarilor, 24,6% au o părere nici bună, nici proastă, despre acest demers, în timp ce 19,2% au o părere proastă, 7,9% au ales varianta „nu știu/nu răspund”.

27% dintre alegători resping votul prin corespondență

În ceea ce privește introducerea votului prin corespondență pentru ro­mânii din străinăta­te, 42,3% dintre cei in­ter­vievați au o părere bună, 21,3% au ales opțiunea „nici bună, nici proastă”, iar 27,4% nu sunt de acord. Procentul non-răspunsurilor pe acest subiect este de 9%.

În problema colaborării dintre Guvern și pre­ședinte, sondajul relevă că 77,8% dintre res­pondenți sunt de părere că Executivul trebuie să colaboreze strâns cu șeful statului pe orice subiect de interes public (față de 78,3% în luna iulie), 13,6% sunt în dezacord cu această afirmație, iar 8,6% sunt nehotărâți în această chestiune.

Totodată, 63% dintre români sunt de acord cu organizarea alegerilor parlamentare și pre­zi­dențiale la aceeași dată, 22,9% își exprimă dezacordul, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 14,2%.

În privința Executivului, 30,4% dintre cei chestionați sunt de acord că actualul Guvern ar trebui înlocuit de unul al PNL (față de 33,2% în luna iulie), 50% sunt în dezacord cu această afirmație, iar 19,6% ”nu știu’’ sau ”nu răspund’’.

Astfel, 26,9% dintre persoanele intervievate consideră că actualul Executiv trebuie să rămână în funcție, dar cu un alt prim-ministru, pe când 51,7% sunt în dezacord cu această afirmație, iar 21,4% nu știu sau nu răspund.

Sondajul mai arată că 26,4% dintre respondenți sunt de acord cu ipoteza organizării de alegeri anticipate (față de 30,3% în luna iulie), 62,4% își exprimă dezacordul cu această propunere, iar 11,2% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

 

Sondajul a fost realizat de INSCOP ­Research, la comanda Adevărul, în perioada 10 — 15 septembrie, pe un eșantion de 1.085 persoane și are o eroare maximă admisă a datelor de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.