Cadastrul, la nivel național, pare să reprezinte „nodul gordian” pentru autorități. Naționalizările de terenuri și imobile din timpul regimului comunist și retrocedările postdecembriste făcute „după ureche” au provocat un adevărat haos în evidența fondului funciar. Abia acum, prin Legea 165/2013 se încearcă inventarierea acestui fond, pentru a finaliza procesul de retrocedare a terenurilor.

Am aflat despre problemele cu care se confruntă Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov de la directorul instituției, Ruxandra Ghiba. „OCPI funcționează din anul 2001 și, printr-un concurs de împrejurări, tot eu sunt director de la înființare. Activitatea noastră, principală privește înscrierea în cartea funciară a actelor de proprietate și a tuturor celorlalte acte juridice. Dacă la nivel de țară înscrierile în cartea funciară reprezintă 15%, în Ilfov avem un procentaj de înscrieri a proprietăților de peste 50% și asta pentru că numărul tranzacțiilor imobiliare din ultimii 8-9 ani a fost unul foarte ridicat. Aceste tranzacții au atras după sine obligativitatea întocmirii unor do­cumentații de carte funciară și, prin urmare, oamenii s-au grăbit să-și înscrie proprietatea în această carte funciară. Astfel, acum, în Ilfov avem o imagine cât de cât clară a proprietăților și o bază de date importantă și destul de bine pusă la punct”, ne-a spus directorul OCPI. 

Titluri de proprietate fără plan cadastral

Verificarea dosarului din punct tehnic și juridic și înscrierea proprietății în cartea funciară se face la OPCPI. Problemele cele mai mari cu care s-a confruntat Oficiul de Cadastru județean au fost cele legate de titlurile de proprietate emise după 1991. „Deși aceste titluri fuseseră emise în procent de 70%, doar pentru 2% din ele existau planuri parcelare. De-abia din 2005, Marian Petrache, prefectul de atunci, a introdus obligativitatea ca dosarele de cadastru să conțină și planul parcelar. S-a dovedit, în timp, că dacă nu ai planuri parcelare te poți trezi că ai titluri de proprietate pentru care nu poți identifica amplasamentul, pentru că se emiteau ­titluri fără documentația necesară. A fost foarte dificil să reconstituim și ceea ce se întâmplase cu 10 ani în urmă. Trebuia să înțelegem ce s-a întâmplat, ca să putem merge, în continuare”, ne-a povestit Ruxandra Ghiba.

În zece localități ilfovene s-a încheiat inventarierea suprafețelor

Conform domniei sale, situația s-a schimbat. Primarii au înțeles că dacă nu au planuri parcelare, nu există nici fond funciar și că degeaba se „emit hârtii”, dacă poziția proprietății nu este clară. Dacă înainte, în Registrul Agricol înregistrarea se făcea pe proprietar, acum, în Cartea Funciară înregistrarea se face pe imobil și acesta poate fi identificat cu ușurință, în funcție de numărul cadastral. „Scopul OCPI este să ajungem să avem toate imobilele înscrise în Cartea  Funciară. Pentru aceasta, însă, trebuie să se încheie procesul de restituire a proprietăților. Aici a intervenit Legea 165/2013. În acest sens, a fost sistată activitatea comisiilor funciare, pentru a se face inventarierea exactă a suprafețelor de teren rămase disponibile, lucru deloc simplu. În Ilfov, această activitate s-a desfășurat bine, pentru că am avut șansa să avem foarte multe persoane autorizate, foarte bine pregătite. Mai mult, primarii au avut înțelepciunea să-i angajeze pe cei care au lucrat, de regulă, în localitatea respectivă, care dețineau o bună parte din informațiile privitoare la situația cadastrală locală și erau familiarizați cu specificul localității”, ne-a precizat Ruxandra Ghiba. Un ajutor important de care au beneficiat persoanele autorizate l-a constituit baza de date, digitală și analogică, realizată împreună cu acești specialiști, folosind planurilor parcelare întocmite de ei. În Ilfov, inventarierea terenurilor a fost realizată în proporție de 70%, iar în 10 localități a fost finalizată 100%. „Este bine că primarii ilfoveni au înțeles că dacă inventarierea este bine făcută asta înseamnă că și cadastrul general este pe jumătate ca și realizat. Sunt foarte mulțumită, de mult n-am mai simțit asta, pentru că s-a lucrat într-o echipă care s-a implicat foarte serios. Și pot să mă laud și cu angajații noștri, dar în mod special cu inginerul șef, Anca Musceleanu, care a impus anumite standarde de calitate”, ne-a spus directorul OCPI.

Statul, cel mai indisciplinat proprietar

Dar cine credeți că „pune bețe-n roate” procesului de inventariere? Chiar statul, cel care hotărât aceasta prin Legea 165. Și asta pentru că cei care administrează domeniile statului nu-și înscriu proprietățile în cartea funciară! Da, ați înțeles bine. Iată cum ne-a explicat Ruxandra Ghiba această situație paradoxală: „Tu, stat îți obligi cetățenii să-și înscrie proprietățile, dar, la rândul tău, nu faci asta! Pentru a-i putea spune unui primar, de exemplu, ce rezervă de teren mai are localitatea pentru punerea în posesie, trebuie să știi, cu exactitate, până unde se întinde domeniul public. Deși Legea 165 a acordat un termen de 60 de zile instituțiilor care administrează domeniile statului ca să prezinte comisiei de inventariere documentele care certifică suprafețele administrate, nimeni nu a mișcat un deget. Dacă ar fi făcut asta, am fi cunoscut limitele de proprietate și nu s-ar mai înregistra, la nivel național, un procent de intabulare de doar 15%. Dacă am lua în calcul suprafața pe care o deține statul, estimăm că nivelul de intabulare ar fi de peste 50%. Noi le-am pus la dispoziție tuturor instituțiilor ortofotoplanuri prin care să încerce să localizeze cât de cât suprafețele, să le delimităm grafic și să facem o înscriere aproximativă, dar nici așa nu am realizat nimic. Atunci ne-am dat seama că nici măcar nu știu ce proprietăți au. Este cât se poate de evident, în acest caz, că nu există acte de proprietate foarte clare. Astfel, procesul de inventariere este dat peste cap.”

Problemele nu se opresc aici. Într-o apariție ulterioară vom reveni cu alte „minunății cadastrale” moștenite de județul Ilfov, din perioada comunistă. Dar și cu informații utile pentru cititorii noștri.