Au fost prescrise 399 de perechi de ochelari de vedere pentru 207 persoane consultate

Aproape 400 de ochelari de vedere au fost prescriși în cadrul campaniei ”Ilfov, prin ochii tăi”, care s-a desfășurat în perioada 22 – 29 ianuarie 2024, în Moara Vlăsiei. Primăria Moara Vlăsiei, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov și Lensa, a asigurat, timp de o săptămână, buna funcționare a consultațiilor optometrice gratuite și a eliberării ochelarilor gratuiți cu dioptrii, sau recomandări către oftalmolog, după caz, persoanelor eligibile înscrise în program.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.687

Ilfovenii care s-au înscris în programul ʺIlfov, prin ochii tăi”, în perioada 22 – 29 ianuarie 2024, au beneficiat de consultații optometrice gratuite și, după caz, de ochelari cu dioptrii gratuiți. În urma campaniei care s-a încheiat la Moara Vlăsiei au fost consultate 207 persoane, fiind prescrise 399 de perechi de ochelari cu dioptrii. Rezultatele campaniei indică faptul că 193 persoane au avut nevoie de două perechi de ochelari (aproape și distanță), iar o singură persoană a fost înregistrată fără tulburări de vedere.

Ochelarii vor fi gata în aproximativ patru săptămâni de la finalizarea campaniei și vor fi livrați în numele beneficiarului, la adresa Primăriei Moara Vlăsiei, Str. Eroilor, nr. 199, de unde vor putea fi ridicați. Campania ʺIlfov, prin ochii tăiʺ continuă în localitățile Ciolpani și Afumați, potrivit Consiliului Județean Ilfov. Persoanele interesate se pot programa pentru consultații la Primăria Ciolpani, Str. Școlii, nr. 83, la tel 0755 104 541, iar la Afumați, consultațiilor vor avea loc la SPCLEP Afumați (la buletine), Șos. București – Urziceni, nr. 128-130, cu programări la tel cu programări la tel: 0755 031 717.

Nu mai este o noutate faptul că de peste șase luni, cetățenii județului Ilfov beneficiază de un proiect unic la nivel național, intitulat ”Ilfov, prin ochii tăi”, care presupune deplasarea unei echipe mobile formată dintr-un optometrist, un optician și aparatură de optică medicală, necesară efectuării consultațiilor, în fiecare localitate din Ilfov care semnează protocolul de cooperare cu celelalte părți implicate. Lensa în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov și ceilalți colaboratori din protocolul de cooperare, efectuează consultații optometrice gratuite și oferă ochelari gratuiți cu dioptrii sau recomandări către oftalmolog, după caz, persoanelor eligibile, înscrise în campanie. Prin această campanie, Consiliul Județean Ilfov își propune să crească nivelul de informare și conștientizare al populației cu privire la afecțiunile oculare și importanța efectuării la timp a examenelor optometrice pentru corecția și detectarea precoce a afecțiunilor de vedere.

”Ne-am aflat la Moara Vlăsiei, alături de domnul primar, de echipa Lensa și de cetățenii care au dorit să vină să își facă programare pentru consult, în perioada 22 – 29 ianuarie. Îi mulțumim domnului primar pentru faptul că a pus la dispoziție spațiul în care se desfășoară consultațiile și pentru implicarea în determinarea și convingerea cetățenilor să vină să ia parte la acest program. Este un proiect despre oameni și pentru oameni”, ne-a declarat, vicepreședintele CJI, Ștefan Rădulescu.

”Salutăm inițiativa Consiliului Județean Ilfov de a veni cu această campanie, de a oferi consultații și ulterior ochelari gratuiți pacienților care au nevoie. Campania a prins foarte bine în rândul cetățenilor”, ne-a declarat primarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip. 

Cetățenii, la rândul lor, s-au declarat mulțumiți, mai ales datorită faptului că, atât consultațiile, cât și ochelarii sunt gratuiți. ”O astfel de campanie este binevenită, pentru că, cu pensia pe care o am, care este cam mică, nu prea îmi permit”, ne-a spus Constanța Bolnavu. La rândul său, Petre Gheor­ghe a precizat că se bucură de existența unei astfel de campanii, pentru că deși până acum nu a avut nevoie de ochelari, a constatat că în ultima perioadă vede încețoșat la distanță, drept pentru care crede că este benefică o consultație în urma căreia să afle care este starea sa de sănătate.

După încheierea primelor 16 campanii ,,Ilfov, prin ochii tăi” în localitățile Jilava, Vidra, Măgurele, Bragadiru, Domnești, Mogoșoaia, Buftea, Dragomirești Vale, Clinceni, Cernica, Dărăști–Ilfov, 1 Decembrie, Nuci, Grădiștea și acum Moara Vlăsiei, respectiv a celei de-a doua săptămâni în Gruiu, 8.985 de ilfoveni au beneficiat de consultații optometrice gratuite, în urma cărora au fost prescrise 14.472 de perechi de ochelari cu dioptrii. Menționăm că 5.986 de beneficiari au primit câte două perechi de ochelari (aproape și distanță), iar șase persoane cu beneficiat de trei perechi de ochelari (distanță, aproape și distanță intermediară indicați pentru calculator). 

Sprijin important pentru persoanele vulnerabile

Pentru a putea fi înscriși, solicitanții sunt obligați să facă dovada apartenenței în categoria grupurilor vulnerabile prin documente care le certifică situația de fapt. Proiectul se adresează persoanelor vârstnice și persoanelor încadrate în categorii vulnerabile, cu vârsta de peste 18 ani, care trebuie să întrunească, cumulativ, următoarele condiții de eligibilitate: 

a) Să aibă domiciliul sau reședința pe raza județului Ilfov; 

b) Să se încadreze într-o categorie, astfel:

– pensionari cu pensie de maximum 2500 lei (certificare cupon de pensie);

– grupurile vulnerabile, cu vârste de peste 18 ani, care pot certifica situația de fapt, astfel:

 persoanele cu dizabilități (certificat handicap);

 beneficiari de ajutor social/șomaj/pensie de urmaș cu venit cumulat de maximum 2500 lei;

 persoane cu venit cumulat per membru de familie de maximum 2500 lei;

 familii monoparentale cu venit de maximum 2500 lei per membru de familie;

 familii cu mai mult de doi copii cu venit de maximum 2500 lei per membru familie;

 persoane lipsite de locu­ințe și adăpost.

Consiliul Județean Ilfov a anun­țat că va continua acți­u­ni­le și proiectele ce vizează conștientizarea și importanța pre­venției și screeningului precoce în ceea ce privește aspectele ce țin de sănătatea individuală și colectivă a populației din Ilfov