Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ­printr un comunicat, face precizări şi recomandări în ceea ce priveşte posibila transmitere a virusului SARS-COV-2 la oameni de către animalele de fermă sau de companie.

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, care descriu infectarea unor animale de companie şi de fermă, precum și a studiilor disponibile în prezent la nivelul comunităţii ştiinţifice internaţionale în ceea ce priveşte posibila transmitere a virusului la oameni de către animalele de fermă sau de companie, ANSVSA a facut următoarele precizări:

● Coronavirusurile reprezintă o familie virală extrem de numeroasă; unele coronavirusuri induc boala la oameni, altele la anumite populaţii de animale;

● Coronavirusurile care infectează oamenii pot, rareori, infecta şi animalele;

● Structura genetică a virusului SARS-COV-2 sugerează faptul că sursa  iniţială a fost de origine animală; cu toate acestea, în urma analizei datelor disponibile în prezent, transmiterea virusului SARS-COV-2 de la oameni la alte specii de animale este foarte puţin probabilă;

● În prezent, comunitatea ştiinţifică internaţională a prioritizat investigarea posibilităţii transmiterii virusului între animale şi oameni, prin alimente şi prin contactul cu mediul înconjurător, existând numeroase studii iniţiate în acest sens.

Recomandări ANSVSA

Iată ce măsuri trebuie luate în cazul în care suspicionaţi că sunteţi infectaţi cu virusul SARS-COV-2, sau când infecţia a fost confirmată:

● Atât în cazul confirmării infecţiei cu noul coronavirus, cât şi în cazul supiciunii, vă recomandăm să restricţionaţi contactul cu animalele de companie şi cele domestice, în acelaşi mod în care procedaţi în cazul contactului cu alte persoane. Atunci când este posibil, ar trebui să lăsaţi animalele în grija altor membri din casă sau din gospodărie. În cazul în care trebuie să aveţi grijă singuri de animalele dumneavoastră, este indicat să vă spălaţi pe mâini înainte şi după contactul cu acestea, precum şi să respectaţi normele generale de igienă. De asemenea, trebuie evitat contactul direct cu animalul de companie sau cel domestic.

● În cazul în care nu sunteți infectat, interacţiunea cu animalele dumneavoastră se poate realiza în condiţiile normale, cu respectarea normelor de igienă recomandate.

De asemenea, trebuie luate următoarele măsuri de precauţie în ceea ce priveşte animalele de companie şi cele domestice:

● apa şi alimentele pentru animale trebuie să fie curate, precum şi obiectele folosite pentru acestea;

● spălaţi-vă pe mâini după ce aţi manipulat alimentele, proviziile şi dejecţiile animalelor;

● schimbați cât mai des aşternutul folosit pentru animale.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.495