O promisiune pe care primarul Marian Oancea a început, deja, să o pună în aplicare. În ciuda greutăților financiare cu care se luptă primăria Snagovului. Primarul Oancea nu se dă învins. Este convins că problemele se vor rezolva. Are tenacitatea și determinarea pentru a produce ceea ce el numește „schimbarea la față” a comunei.
În sfârșit, primăvara și-a intrat în drepturi. Ca orice om gospodar, înaintea Sfintelor Paști, primarul a hotărât că Snagovul are nevoie de o campanie de salubrizare a localității. Astfel că a inițiat, în perioada 5 aprilie – 4 mai „Luna Curățeniei”. „Inițial, ne-am gândit la o săptămână a curățeniei. Dar ne-am dat seama că o săptămână nu ajunge, pentru câte sunt de făcut în comună. Suntem în toiul acțiunii. Deja, în zona dinspre Gruiu, de lungul drumului județean, a fost curățat lăstărișul, care năpădise chiar și trotuarele, pe o lățime de 20-30 de metri, inclusiv zona de șină. În continuare, acționăm ecologic. Nu vom arde crăcile rezultate, ci vom închiria o mașină pentru tocat resturile vegetale, care vor fi transformate în compost. Acest compost va fi folosit ca îngrășământ pentru spațiile verzi. Pe suprafața curățată, venim cu pământ, îl nivelăm și vom amenaja, ulterior, un spațiu verde, cu vegetație spontană, care va fi cosită periodic. De ce nu punem gazon? Pentru că este mai greu de întreținut, este mai pretențios. După amenajarea acestor spații, ne gândim să montăm și niște bănci. În acest mod, vom transforma zona de la poalele pădurii într-un spațiu de odihnă și recreere”, spune Marian Oancea.
Curățenie „la sânge”
Astfel de acțiuni vor continua și în alte porțiuni în care drumul județean se învecinează cu pădurea, cum ar fi în Vlădiceasca. Din 22 aprilie, cei care se ocupă de această campanie vor „ataca” și tronsonul DJ de la intrarea în comună. A fost închiriată o mașină care va spăla șoseaua și va îndepărta nisipul adunat la marginea bordurilor. Totodată, cu ajutorul unui atomizor, au fost împrăștiate erbicide, care vor distruge buruienile dintre dalele trotuarelor. Nu au fost uitate nici cele două blocuri neterminate din spatele primăriei, care se transformaseră într-o groapă de gunoi. „Am scos de acolo 50 de camioane de mizerie. Dar acum situția este rezolvată, pentru că am împrejmuit locul și nimeni nu mai poate arunca resturile menajere acolo”, ne informează primarul. Povestea acestor blocuri o aflăm tot de la el. Apartamentele au fost contractate înainte de 1989 de la Romconfort. Cei care le achitaseră au rămas cu buza umflată, pentru că, după Revoluție lucrările au fost abandonate. Au urmat ani de procese cu municipalitatea bucureșteană, dar iată, problema este pe cale de a fi rezolvată. „Avem informații că anul acesta au fost alocați bani din bugetul primăriei Capitalei și că anul acesta blocurile vor fi, în sfârșit, terminate”, ne spune dl primar.
Bătălia cu arieratele
Arieratele constituie „buba” cea mare cu care se confruntă primăria Snagovului. La un buget estimat la 10,5-11 milioane de lei, ar trebui returnate vreo 20,4 milioane creditorilor. „Am avut și mai mult. Vreo 30 de milioane. Dar am reușit să achităm mai bine de 10 milioane. Acum mai avem 11,4 milioane de achitat către furnizori și 9 milioane, cu penalizări, pentru un împrumut contractat la BCR. Pentru cele 11,4 milioane am făcut un împrumut la Trezorerie, conform OUG 3/2013. Dar și așa, 5 ani mi se par insuficienți ca să stingem datoria. Ca și bugetul nostru, de altfel. Cheltuielile noastre anuale sunt de 5,5 milioane de lei. Ce ne rămâne, alte 5,5 milioane, nu ne ajung să achităm cele 250 de mii pe lună pentru creanțe și cele 170 de mii pentru bancă. Chiar dacă am ridicat plafonul de colectare de la 40 la 60 la sută, tot nu ne ajung banii. dacă plătim toate datoriile, nu vom mai avea bani pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene. Și nu sunt puține! Culmea, la rândul nostru avem de recuperat bani de la rău-platnici. Numai Complexul Astoria are să ne dea 500 de mii de lei… Cei de la Ministerul Finanțelor m-au contactat ca să mă anunțe că reprezentanții FMI au cerut o întrevedere cu mine. Îi voi informa că aceste datorii nu sunt făcute de mine, ele datează din perioada 2008-2011 și sunt „opera” predecesorilor mei. Sper, totuși, ca acestă întrevedere să ne ajute să găsim soluții. Concetățenii mei au fost informați cu privire la aceste probleme prin ședințe publice în care le-am prezentat situația financiară și economică a localității. Sper că vor da dovadă de răbdare și înțelegere până vom ajunge la o rezolvare favorabilă a problemelor. Asta nu însemnă că nu ne vom ocupa de dezvoltarea, în continuare, a comunei noastre”, ne-a spus, vizibil supărat pe situație, primarul Oancea.
Dar edilul snagovean este decis să nu cedeze în fața greutăților și să ducă la îndeplinire ceea ce și-a propus. Adică, schimbarea la față a Snagovului.