Limita cifrei de afaceri pentru care se plătește TVA va crește la 65.000 de euro, limitarea dreptului de deducere a TVA la achiziția de vehicule, în unele situații, va fi eliminată, iar păcura va fi marcată și colorată, pentru reducerea evaziunii, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal.
În prezent plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderării României la UE (circa 3,3 lei pentru un euro). Pragul va crește astfel de la 119.000 lei la 220.000 lei. „Măsura va conduce la reducerea numărului persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea îmbunătățirii administrării fiscale a acestor persoane și combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale. Pe de altă parte, măsura are ca efect simplificarea obligațiilor în materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizează o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 220.000 lei, având în vedere că acestea nu mai au obligația depunerii de decon-turi de TVA”, arată reprezentanții Ministerului Finanțelor, în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea Codului Fiscal.
Deducere limitată a TVA pentru mașini
Proiectul propune și eliminarea limitării dreptului de deducere a TVA la achiziția de vehicule, de 50%, pentru autoturismele utilizate exclusiv în scopul desfășurării activității economice a persoanei impozabile. Executivul a decis în primăvara anului 2009 să elimine deductibilitatea TVA, iar la finele anului trecut a stabilit că aceste cheltuieli pot fi deductibile în proporție de 50%. Pe de altă parte însă, în cazul celor care nu utilizează autoturismul exclusiv în scopul activității economice, sfera limitării deducerii TVA se extinde și asupra leasingului, închirierii, reparațiilor, întreținerii și altor cheltuieli legate de acesta.
Păcura va fi marcată și colorată
Totodată, pentru facilitarea transferului creanțelor neperformante din sectorul bancar, Ministerul Finanțelor propune acordarea unei deduceri la calculul profitului impozabil, prin intermediul provizioanelor fiscale, pentru contribuabilii cesionari care achiziționează aceste creanțe, în vederea recuperării. Prin urmare, vor fi deductibile cheltuielile cu ajustările pentru deprecierea creanțelor preluate, în limita diferenței dintre valoarea nominală a creanței preluate și prețul de achiziție al acesteia, după îndeplinirea unor condiții specifice provizioanelor fiscale, legate de înregistrarea pe venituri a creanțelor respective, de neexistența unor relații de afiliere sau de perioada de înregistrare.
Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, păcura și produsele energetice asimilate acesteia din punct de vedere al accizelor, din producție națională sau im-porturi, vor fi marcate și colorate, cu scopul reducerii evaziunii fiscale.