Salariaţii vor primi anual tichete ­pentru a-şi cumpăra cărţi în valoare de 100 de euro, potrivit unei propuneri legislative adoptată tacit de Senat şi care va intra în vi-goare dacă va fi însuşită şi de deputaţi.
Iniţiativa legislativă care modifică Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă a fost iniţiată de către deputaţii PSD Adrian Năstase şi Victor Socaciu. „Fiecare cetăţean trebuie să beneficieze de acces neîngrădit la cultura scrisă şi trebuie să oferim fiecăruia posibilitatea de a cunoaște nemijlocit scrierile care îi sunt necesare profesiei sau nevoilor proprii de informare. Inițiativele care pot încuraja populația să citească, să se apropie de universul cărţilor prezintă avantaje pentru educaţia și nivelul de cultură al fiecărui cetăţean, atrăgând după sine un avantaj direct și pentru finanțele publice, sub forma unor valori adaugate din amplifica-rea circuitului editorial”, arată aceștia în expunerea de motive la proiectul de lege, conform hotnews.ro.
Năstase și Socaciu mai menţionează că „prin introducerea tichetelor pentru carte, statul român intervine printr-o măsură legislativă perfect compatibilă cu practicile identice din alte state membre ale UE, atât în favoarea angajatului, căruia îi cresc veniturile reale, cât şi în favoarea angajatorului, care are posibilitatea şi este stimulat să acorde angajaților, alături de salariu, facilitatea unui acces liber la cultura scrisă, în particular la producția de carte”.
Potrivit propunerii legislative, tichetele pentru carte pot fi utilizate timp de un an de la data emiterii, pentru finanțarea costurilor de achiziţie a cărţilor, indiferent de domeniu, profil ori tematică. Tichetele pentru carte vor avea același statut fiscal ca tichetele de masă. Propunerea legislativă va fi transmisă în forma iniţiatorilor Came-rei Deputaţilor, care este Camera decizională.