Deși nu credem că mai este cineva care să nu fi auzit de acest proiect, astăzi,vă povestim, încă o dată, despre ”Școala de vară – Recreația mare”, un program tot mai de succes al Consiliului Local (CL) Pantelimon, care în 2017 a ajuns la cea de-a 7-a ediție, reușind să aducă fericire pe chipurile și în sufletele a 150 de copii.

Articol publicat în ediția printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 362

pag 10 jpgDespre ce este vorba? Despre inițiativa CL Pantelimon și a primarului Marian Ivan, pornită în urmă cu 7 ani de zile, ca sprijin pentru câțiva copii cu ”nevoi remediale”, ca o soluție a cadrele didactice din Pantelimon, care căutau o modalitate de reducere a abandonului școlar. Iar anul acesta, așa cum arătam mai sus, numărul ”beneficiarilor” a ajuns la 150 de copii – 75 din învățământul primar și 75 de la gimnaziu, printre aceștia nemairegăsindu‑se doar copii cu situații dificile – școlare sau în familie, ci și copii cu rezultate școlare foarte bune, aleși în program, tocmai pentru a-și motiva colegii.

Proiectul s-a desfășu­rat în perioada 1 – 31 iulie 2017, așa cum ne-am obișnuit din 2011, iar activitățile formale au avut loc la Școala Gimnazială nr. 1 din localitate. ”Activitățile nonformale au vizat organizarea de activități culturale și educative, astfel încât elevii să fie încurajați să lege prietenii și să comunice, să devină curioși și creativi, stimulându-li-se în același timp încrederea în sine, echilibrul și toleranța, entu­ziasmul și independența, dar și spiritul de echipă în competiții. Prin implicarea copiilor în asemenea programe ei vor dobândi deprinderi care să le permită dezvoltarea în colectivitate, prin respectarea dreptului la afirmare și dezvoltare”, ne-a declarat prof. Doina Cîntă – Bine, coordonatorul proiectului.

Anul acesta, 41 de adulți (35 de profesori, plus voluntari și personal auxiliar) au avut în grijă cei 150 de elevi care, pe lângă activitățile din școală au avut parte de vizite în Capitală, la Monetăria Statului sau la Muzeul Național de Istorie a României, cei mari – de o aventură în Extreme ­Parc-ul Phoenix de la Cernica, iar cei mici – de o plimbare educativă printre animalele de la Ferma Animalelor din Pantelimon (unde gazdele i-au primit gratuit pe copii), dar și de o excursie de 3 zile la Valea Șipotului, Moroeni. Toate celelalte costuri au fost suportate de Consiliul Local Pantelimon, cu susţinerea primarului Marian Ivan, care participă activ în fiecare an la activitățile ”Școlii de Vară”. De altfel, edilul a fost prezent și vineri, pe 28 iulie, la spectacolul organizat de copii, la finalul ”Școlii de vară”, pregătit ca în fiecare an, în sala de sport a școlii. Acesta a vorbit elevilor despre faptul că, în urmă cu o lună de zile era, firește, bucuros de începerea proiectului, însă, acum, ajuns la final, este trist că s-a terminat. Dar, această tristețe este alungată atunci când copiii povestesc despre cât de multe lucruri au învățat în această lună de ”școală-vacanță” sau despre cât de bine s-au simțit. Toate acestea îl motivează pe edil să ducă mai departe proiectul, să mărească numărul copiiilor participanți la acesta, ”copii buni și frumoși” din Pantelimon și, spre exemplu, îl determină să demareze discuțiile pentru achiziționarea, pentru la anul, a două mijloace de transport cu o capacitate mai mare, tocmai pentru a facilita transportul copiilor la diferitele obiective stabilite în program.

Spectacol, daruri și diplome!

La final de proiect, copiii au cântat în fața părinților, profesorilor și reprezentanților primăriei, în română și în engleză, au dansat și au primit cu mare drag diplomele și cadourile oferite. La rândul lor, aceștia au înmânat o diplomă primarului Marian Ivan și altor reprezentanți ai administrației locale care s-au implicat în derularea fără probleme a programului, dar și profesorilor care le-au fost alături. Evident, totul s-a încheiat cu o mare poză de final, în care au dorit să apară absolut toți copiii participanți la ”Școala de vară – Recreația mare” și toți adulții care fac să devină realitate, an de an, acest program.

Luni, pe 31 iulie, la finalul-finalului ”Școlii de vară – Recreația mare”, elevii au organizat un carnaval.