@ Sistemul de învățământ online, funcțional 100% @ Primăria Afumați a pregătit școlile pentru derularea oricăreia dintre cele trei formule de cursuri agreate de Ministerul Educației
”Școala la Afumați este o prioritate. Nu sunt doar vorbe în vânt. Am demonstrat prin fapte și putem dovedi oricând că avem o educație performantă în comuna noastră”, ne-a declarat primarul Gabriel Dumănică, într-o discuție despre modul în care sistemul de învățământ afumățean este pregătit pentru deschiderea unui nou an școlar.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.515
Contextul nu este deloc ușor, având în vedere pandemia de coronavirus, iar educația este subiectul vedetă al acestei perioade și dă bătăi de cap autorităților din întreaga țară. Specialiștii în educație și primăriile se mobilizează pentru deschiderea unui an școlar în condiții de siguranță, iar primarul Gabriel Dumănică nu face excepție. De fapt, putem spune că este o excepție. În sensul că edilul din Afumați este pregătit cu toate cele necesare pentru începerea anului școlar 2020-2021, în condiții moderne și de siguranță maximă, școala din Afumați fiind și printre primele din județul Ilfov care a raportat sistemul de învățământ online finalizat.
”Avem în comuna Afumați cinci imobile ale școlilor, trei școli cu clasele 0-IV și cu alte trei grădinițe cu program normal, o grădniță cu program prelungit cu trei grupe și școala gimnazială cu clasele V-VIII, Școala Mare, cum mai este cunoscută. S-au făcut investiții foarte mari în școli, astfel încât acestea sunt modernizate și reabilitate în totalitate. La Școala din centrul comunei, Școala Monument, cum o cunoaștem noi, cu clasele 0-IV, s-au construit și două săli noi de clasă, fiind vorba despre o extindere pe orizontală, realizată prin accesarea de fonduri europene”, ne-a spus primarul comunei Afumați, Gabriel Dumănică, adăugând că și curțile școlilor au fost transformate într-un mod original, fiind amenajate mici oaze de verdeață, de fapt mici parcuri, o alternativă deosebită a parcurilor din comună.
”Suntem pregătiți sută la sută și pentru învățământ online, în funcție de cum vor decurge problemele generate de pandemie. La clasele 0-IV, fiecare sală de clasă a fost dotată cu tablă interactivă, cu cameră video, laptop, fiecare cadru didactic beneficiază de această dotare, astfel încât, chiar dacă copilul stă acasă, să poată vizualiza cursurile ca și cum ar fi prezent în sala de clasă”, ne-a spus Gabriel Dumănică. S-au făcut cursuri de pregătire a cadrelor didactice care vor fi susținute ori de câte ori va fi nevoie pentru a folosi această tehnică modernă de ultimă generație. Premianții anului școlar 2019-2020, premiul I și premiul II au primit laptopuri de foarte bună calitate, iar pentru premiul III și mențiune, elevii au primit tablete cu înalte performanțe tehnice capabile să acceseze ușor internetul. În total, au fost recompensați 132 de elevi premianți. În afara elevilor merituoși, s-au acordat peste 100 de tablete copiilor cazuri sociale.
În sistemul de învățământ din Afumați, de la grădiniță până la clasa a VIII-a, sunt înscriși aproape 1.000 de copii, școala de la Afumați devenind foarte atractivă și pentru localitățile învecinate, în ultimii ani. ”Numărul de copii care au plecat din școala din Afumați către alte unități de învățământ s-a redus spre zero”, ne-a precizat edilul cu mândrie.
El a explicat că în acest an s-a decis renunțarea la premiile mărunte și s-a hotărât că este mai eficientă acordarea unor premii consistente acelor elevi care înregistrează rezultate deosebite la învățătură. Dispozitivele pot fi folosite în procesul de învățământ, având în vedere că partea de online va avea un rol foarte important în viitorul școlii din România.
”La clădirea unde funcționează Servicul de Evidența Populației Afumați există în incintă și o sală de clasă și biblioteca școlară, unde am făcut investiții de modernizare de bună calitate, fiind schimbate și grupurile sanitare. Modernizarea a schimbat radical aspectul clădirilor. La Școala nr. 2 B, cu clasele 0-IV, s-a înlocuit covorul sintetic. S-au făcut două săli. Pe locul existent, unde erau două clase vechi, funcționează acum două săli de clasă noi, deja construite. Peste aceste săli noi, structura de rezistență a fost gândită să suporte încă un etaj și o mansardă, cu o sală pentru festivități care era dorită de cadrele didactice. Școlile, așadar, pregătite pentru începerea anului școlar datorită lucrărilor de reabilitare”, a menționat edilul. De menționat că la Școala Mare se află în construcție un balon presostatic, realizat în proporție de 50%, dar întrucât administrația s-a concentrat în această perioadă pe străzile din comună, lipsa fondurilor nu a permis finalizarea lucrării.
Atenție specială pentru siguranța sanitară
Primăria și Consiliul Local Afumați împreună cu conducerea școlii au convenit ca procesul de învățământ din comună să înceapă prin prezența în sălile de clasă. Bineînțeles, cu respectarea normelor stabilite de Ministerul Sănătății și de Ministerul Educației.
O bună colaborare între Primărie, cadrele didactice și prof. Izabella Pena, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din comuna Afumați, a permis susținerea inițiativelor școlare. ”Nu putem să spunem că anul școlar începe de acum. Practic a început de când a început vacanța, pentru că a fost o vacanță atipică. Nu am avut timp de concediu. În schimb, am avut foarte mult de lucru pentru pregătirea noului an școlar. Am avut foarte multe cerințe, ținând cont de cele trei scenarii care au fost alese pentru noul an școlar. Noi trebuie să fim pregătiți pentru toate cele trei. Și atunci, pentru că un director nu poate face nimic fără consiliu local, fără primar, ne-am așezat la masă, ca într-o familie, și am început să spunem ce avem nevoie pentru școală, să fie totul bine. Consider că sunt foarte norocoasă că locuiesc în această comună cu oameni frumoși, cu un primar foarte bun, foarte gospodar, și nu o spun numai eu, ci și localnicii. La dânsul, campania electorală nu începe doar în anul în care sunt alegerile. Dânsul este neobosit. A muncit non-stop și se văd rezultatele. Comuna este foarte schimbată. Pot face comparația cu ce a fost când am ajuns director și ce este în momentul actual. Trebuie să amintesc că noi putem începe școala liniștiți și pregătiți pentru că avem toate deviceurile necesare, toate sălile de clasă dotate cu laptop, microfon, webcam, table inteligente. Noutatea a apărut peste vară prin asigurarea unui Wi-Fi de foarte bună calitate. Pe lângă dotări, toate materialele necesare începerii în condiții de igienă maximă, adică dezinfectant, măști, vizieră, covorașe. Tot prin sfatul domnului primar, am primit o sposorizare de la DNC, care ne vor furniza toate produsele necesare și am început să lucrăm la amplasarea separatoarelor în clase. Avem 180 de bănci care vor avea toate separatoare”, ne-a declarat prof. Izabella Pena. Cadrul didactic consideră că elevii din Afumați sunt foarte norocoși și a amintit că șeful de promoție primește în fiecare an un premiu de 1.000 de lei, iar anul acesta au fost doi elevi premiați, ambii fiind admiși la Liceul ”Mihai Viteazu”, din București. ”Sunt foarte buni. Deci, la Afumați dacă înveți, ești și premiat”, a precizat Izabella Pena.
Potrivit directorului, în acest moment, conform Ministerului Educației, în Afumați este pregătit scenariul verde. Toți elevii sunt așteptați la școală. Dacă se înregistrează în localitate 1-3 persoane detectate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile, se trece la scenariul galben, adică învățământ alternativ online-offline. Scenariul roșu este pregătit pentru situația în care vor fi depistate pozitiv mai mult de 3 persoane la mia de locuitori în localitate, când se va merge pe învățământ integral online.
”În scenariul verde vor veni toți copiii la școală, dar ne asigurăm că au măști, distanțare fizică. Vom avea profesori de serviciu care se vor ocupa de copii în pauze și toată lumea va purta măști, cu excepția copiilor din învățământul primar. Așteptăm ultimele precizări de la Ministerul Educației. Deci vor fi reguli foarte stricte, fără părinți intrați în școală sau așteptând în număr mare în curtea școlii. Mă sfătuiesc permanent cu colegii pentru a vedea cum trebuie să procedăm. Am luat măsuri și pentru amenajarea unor izolatoare, așa cum prevede legea. Pentru pauze și accesul în școală, se va elabora o procedură de intrare/ieșire similară cu procedura aplicată pentru examenele de Evaluare Națională. Profesorii vor purta mască și se vor asigura că se păstrează distanța între copii. Procedura va fi afișată peste tot, la loc vizibil”, a explicat profesorul.
Platformă educațională pentru școli
Totodată, s-a realizat implementarea unei singure platforme educaționale la nivelul școlii afumățene, care să permită transmiterea online de teme și teste, evaluarea elevilor și notarea lor, dar și comunicarea directă între elevi, părinți și profesori. Platforma educațională include G Suite for Education și Office 365 A1, ce conțin instrumente digitale moderne care îmbunătățesc procesele de predare, învățare și colaborare în școală, prin integrarea noilor tehnologii în activitatea didactică și administrativă. Instrumentele Google for Education și Office 365 A1 sunt recomandate de profesori printre cele mai bune aplicații pentru colaborare și feedback și pot fi folosite la clasă împreună cu alte instrumente digitale de predare și învățare, care transformă actul educațional într-o experiență interactivă și interesantă.
”Toate cadrele didactice au participat la cursuri pentru a putea accesa această platformă, iar la începul anului școlar, diriginții împreună cu informaticianul vor introduce toate datele copiilor și vor putea intra online. Dacă un copil este bolnav și nu poate veni la școală, dăm drumul la aplicație și are acces imediat Am probat deja aceast lucru. Cumva, pandemia aceasta ne-a împins să progresăm din toate punctele de vedere. Trebuie să dovedim că suntem profesori, am fost și noi elevi și acum putem preda și astfel”, a spus prof. Izabella Pena, subliniind că tuturor elevilor li se va măsura temperatura zilnic la intrarea în școală, pentru această procedură fiind achiziționate două termometre.
Spațiile de relaxare își dovedesc utilitatea
Poate mai mult ca oricând, în ultimele luni, oamenii au decoperit cât de important este să beneficiezi de zone de relaxare și mai ales de spații verzi. Primarul Gabriel Dumănică nu a dat la o parte alte treburi administrative ale comunei și a continuat investițiile în infrastructura localității, dar acordat o atenție specială și amenajării și dezvoltării spațiilor verzi.
”La parcul de pe str. Mihai Bravu intenționăm să facem o procedură legală de achiziție a 800 mp, pe lângă suprafața de 1.800 mp existentă, întrucât este foarte solicitat și suprafața de teren era insuficientă. Putem extinde atât zona verde, cât și zona de parc pentru copii. Mai avem un parc foarte frumos la grădinița cu program prelungit din incinta fostului ICIL. Avem un parc foarte frumos în zona Deal, Cartierul de Tineret pe str. Ioan Slavici, la fel cu posibilități de extindere și realizarea a încă unui teren de sport. Există deja un teren de tenis de câmp. Se menține Wi-Fi gratuit, avem aproape 20 de locații care cuprind școli, parcuri, spații verzi, care funcționează perfect. Vrem să începem realizarea unui nou parc în zona centrală, zona Cantonului, la baza podului, vis-a-vis de zidul istoric, unde dispunem de un teren al primăriei. Totodată, în Ograda Ștefănești s-a realizat un PUZ și, pe amplasamentul unei foste gropi de gunoi închise de mai mulți ani, se va realiza un parc, în capătul str. Mărului, în suprafață de 3.000 mp: 1.000 mp pentru teren de sport, fiind prevăzută și construirea unei clădiri cu trei etaje, cu funcțiuni pentru probleme sociale ale localității. Se lucrează acum la pregătirea actelor pentru realizarea accesului, circa 100 m de stradă asfaltată și împrejmuirea terenului.
Pe lângă cele trei parcuri menționate, mai avem parcul de la Monumentul Eroilor și mai este un spațiu verde pe DJ 100, pe șos Găneasa intersecție cu str. Alunului. Este foarte important să facem parcuri și spații verzi, dar pentru acest lucru avem nevoie de teren. În zona Deal, am început skate-parcul care este executat într-o fază de circa 50%, dar având în vedere nevoia de a finaliza mai multe lucrări pe străzi, am schimbat ordinea priorităților și am amânat puțin lucrările. Un alt spațiu verde important este la stadionul de fotbal, unde joacă grupele de copii. Foarte mult tineret a început să vină la baza sportivă de pe șos. Petrăchioaia nr. 82. Avem echipă, suntem în liga a treia, pe locul 3 din 16 echipe cu CS Afumați, care a avut o evoluție bună. Am avut întotdeauna o echipă competitivă. În baza sportivă se pot desfășua multe activități de relaxare și sportive, la fel în parcuri, unde avem și mese de tenis de masă. La fotbal sunt înscriși în jur de 50 de copii, repartizați în trei grupe. Tinerii jucători au beneficiat anul trecut și de cantonament. Anul acesta din cauza pandemiei s-a decis amânarea acestuia”, ne-a explicat edilul.
Primarul Gabriel Dumănică spune că afumățenii beneficiază practic de 12 spații verzi generoase, dacă numărăm și cele 5 parcuri din curtea școlilor. Copiii se pot bucura de toate aceste zone de distracție, dar este important că tot pentru ei au fost organizate gratuit și programele extracuriculare. Cu susținerea primarului Gabriel Dumănică, proiectul educațional al Primăriei Afumați care oferă copiilor din clasele 0-IV, cursuri gratuite de pictură, abilități practice, dans modern și limba engleză, a continuat în toată această perioadă, spre bucuria elevilor afumățeni, cât și a părinților acestora.
Iată, așadar, că lucrurile se mișcă foarte mult și eficient în Afumați, elevii beneficiază de o școală modernă, iar investițiile continuă în ritm susținut.