Achiziția și modernizarea de nave pentru Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare și pentru Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați au fost aprobate în ședința de guvern de joi.

Executivul a adoptat două hotărâri prin care aprobă notele de fundamentare pentru achiziţionarea a trei nave pentru Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare: o navă specializată de depoluare şi două nave specializare SAR (search and rescue – căutare şi salvare), toate acestea fiind construcţii noi.

”Nava specializată de depoluare va fi o construcţie monocorp, autopropulsată, destinată pentru limitarea zonei poluate prin desfăşurarea de baraje antipoluare, colectarea reziduurilor petroliere de la suprafaţa apei, împrăştiere de dispersanţi, opţional, stins incendiu, remorcaj, transport de echipamente pe punte, asistenţă la lucrări offshore, colectare reziduuri solide, precum şi navă suport pentru scafandri. Prin achiziţia unei nave specializate de depoluare, construcţie nouă, vor fi aduse la îndeplinire obligaţiile statului care derivă din acorduri şi convenţii internaţionale, referitoare la pregătirea, intervenţia şi cooperarea în caz de poluare a mediului marin”, potrivit Guvernului.

Valoarea investiţiei pentru construcţia navei specializate de depoluare este de 41,346 milioane lei, iar durata de realizare, de 15 luni.