România este fruntașa statelor europene la decesele prin infarctul miocardic și la incidența bolilor cardiovasculare. Rata afecțiunilor de inimă și vase sanguine este de trei ori mai mare în țara noastră. De asemenea, la noi mortalitatea este de două ori mai mare prin atacul de cord comparativ cu alte țări europene.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 618, ediția print

Avertismentul vine din partea secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu care susține că în România nu se face prevenție în acest domeniu. „Acest domeniu al prevenției, pornind de la o informare corectă, de la educație corectă, este singurul care poate nu a fost acoperit în ceea ce privește patologiile cardiovasculare. Nu numai că unul din trei români moare de o patologie cardiovasculară, ci și faptul că în România avem de două ori mai multe decese cauzate de infarct și o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare față de ce se întâmplă la nivel european”, a spus Baciu, la Parlament, la dezbaterile din cadrul mesei rotunde „Bolile Cardiovasculare și Diabetul Tip2”.

Avem tot mai mulți bolnavi de diabet

Și incidența diabetului a crescut foarte mult în țara noastră. „Dacă acum câțiva ani aveam în baza de date în jur de 800.000 de pacienți cu diabet, deja în primele șase luni ale anului 2022 avem raportați 1.100.000 de pacienți. După cum știți, am realiniat tarifele de decontare pentru hemoglobina glicozilată, sunt introduse pachete de prevenție în cadrul asistenței medicale primare pentru persoanele sub 40 de ani la trei ani și pentru persoanele peste 40 de ani anual, în care aceste analize se efectuează în mod gratuit cu posibilitatea de prioritizare la laborator pentru programare în vederea efectuării acestor analize. A fost inclusă afecțiunea diabet zaharat în lista celor șase afecțiuni pentru care, la fel, decontarea serviciilor de investigații paraclinice se face peste valoarea de contract”, a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, cu același prilej. Diabetul este unul dintre principalii factori de risc cardiovascular.