”Nu mai slăbesc ca în adolescență!”, ”Abia ciugulesc și pun kilogramele pe mine ca aerul de-l respir.”,”Nu mănânc deloc grăsimi și pâine și tot cresc în greutate.” Dacă îți sunt cunoscute aceste situații, este foarte posibil să fii la premenopauză, iar dezechilibrele hormonale, lipsa somnului, alimentația și stresul combinate să reprezinte cocktailul care te împiedică să slăbești. Ce-i de făcut? Claudia Buneci, nutriționist și specialist în medicină funcțională pentru echilibrare hormonală, explică de ce premenopauza vine cu anumite provocări, mai ales legate kilogramele din plus și ce putem face în acest sens.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 709, ediția print

Premenopauza reprezintă perioada de tranziție către menopauză, e marcată de schimbări hormonale semnificative, dar firești, care pot, însă, afecta greutatea corporală și metabolismul.  Multe femei observă că, pe măsură ce se apropie de menopauză, devine din ce în ce mai dificil să slăbească și să mențină o greutate optimă și sănătoasă. În acest context, conform specialiștilor, abordările lente și constante pentru pierderea în greutate sunt esențiale, alături de terapii alternative și complementare care pot sprijini acest proces. Hormonii joacă un rol crucial în reglarea metabolismului, a apetitului și a distribuției grăsimii corporale. În timpul premenopauzei, nivelurile de estrogen și progesteron fluctuează, ceea ce poate duce la o încetinire a metabolismului și la acumularea de grăsime, în special în zona abdominală. Estrogenul, de exemplu, are un efect protector împotriva acumulării de grăsime, iar scăderea acestuia în premenopauză poate contribui la creșterea în greutate. În plus, nivelurile fluctuante de insulină și cortizol pot afecta modul în care organismul stochează și utilizează grăsimile. De aceea, ”un prim pas în procesul de echilibrare a greutății începe de la echilibrul hormonal și schimbările de stil de viață care includ alimentația, somnul de calitate, mișcarea, suplimentele dozate inteligent și în acord cu nevoile fiecărei femei, vindecarea de traumele psihoemoționale”, spune Claudia Buneci, nutriționistă și specialistă în medicină funcțională.

  • De ce este bine să slăbești încet?

Pierderea în greutate lentă și constantă este deosebit de importantă în premenopauză pentru a evita pierderea masei musculare și a asigura o nutriție adecvată. Metodele rapide de slăbire, cum ar fi dietele drastice, pot duce la deficiențe nutriționale și la o reducere a masei musculare, ceea ce încetinește și mai mult metabolismul.

  • Beneficiile pierderii lente în greutate

– Păstrezi masa musculară – Slăbitul treptat permite corpului să piardă în principal grăsime și nu masă musculară. Masa musculară este esențială pentru menținerea unui metabolism ridicat, deoarece mușchii ard mai multe calorii decât grăsimea. Iar odată cu înaintarea în vârstă, un corp cu musculatură tonifiată și oase puternice te va menține sănătoasă și puternică.

– Menții metabolismul activ care te ajută la arderea caloriilor în mod eficient, chiar și în repaus. Pierderea rapidă în greutate poate încetini metabolismul, deoarece organismul intră în modul de economisire a energiei și de protecție, iar încetinirea metabolismului chiar nu e ceva ce ai vrea să potențezi, mai ales la premenopauză.

– Previi deprivarea de nutrienți:   Atunci când faci un heirup de slăbit poți provoca o carență masivă de nutrienți esențiali, afectând, astfel, hormonii și starea generală de sănătate.

-Crești rezistența corpului la pierderea în greutate: Stresul suplimentar – de exemplu înfometarea sau hrănirea insuficientă, ori abuzul de sport, bagă corpul în apărare, așa că va reține grăsime pentru că se simte stresat și e modul acestuia de a te proteja.

-Se poate crea efectul de bumerang sau platoul de stagnare. Dietele drastice și rapide, care nu sunt susținute de o schimbare graduală a stilului de viață, pot duce la revenirea la greutatea inițială sau la stagnare – adică lipsa de progres în scăderea în greutate.

-Evitarea intoxicării: Atunci când slăbești, corpul eliberează toxine din depozitele de grăsime unde erau stocate pentru a te ține în siguranță. Acest mecanism crește riscul de intoxicație, dacă tu nu ai căile de eliminare deschise (adică scaun zilnic, rinichi și ficat funcționali, limfă care să nu fie stagnantă etc). Acest lucru poate contribui la apariția unor simptome precum PMS, migrene și alte probleme de sănătate.

-Previi deshidratarea și oboseala: Dietele extreme pot duce la deshidratare, oboseală și iritabilitate. Acestea sunt simptome pe care cu siguranță nu le dorești, mai ales dacă deja experimentezi simptome similare în perioada premenopauzei, nu-i așa?

  • Recomandări pentru a atinge greutatea optimă la premenopauză

”Atunci când mănânci sănătos și echilibrat nu vei fi în niciun caz supraponderală, mai ales după reglarea eventualelor dezechilibre existente, vei fi la greutatea ta optimă. Nu vei fi (musai) foarte slabă și, dacă acesta este obiectivul tău, dar nu este greutatea la care corpul tău se simte cel mai bine, acesta se poate atinge doar prin deprivări constante, cu un preț mare plătit de sănătatea ta și doar pe termen scurt”, subliniază Claudia Buneci. Dar când e vorba despre slăbit, nu e doar despre alimentație, deși este unul dintre pilonii esențiali în proces. Înțelege-ți nevoile corpului,folosește un chestionar de sănătate și analize medicale pentru a identifica simptomele și nevoile specifice ale corpului tău.

  • Așa îți reglezi problemele existente!

Învață să mănânci sănătos și echilibrat: Adoptă treptat obiceiuri alimentare sănătoase care să devină parte din rutina ta zilnică.

  • Organizează-ți ziua pentru susținerea hormonală: Stabilește un ritm de viață care să susțină echilibrul hormonal și circadian, mai precis încearcă să dormi cât mai mult și calitativ, elimină sau redu pe cât posibil viciile (fumat, alcool, sport în extrem) și tot ce e nociv.
  • Gestionează stresul: Include practici care să reducă stresul și să promoveze relaxarea – yoga, meditație, elimină tot ce e toxic în viața ta.
  • Fii activă: Alege exerciții fizice potrivite nevoilor și stării tale de sănătate.
  • Abordează reglarea dezechilibrelor: După ce înțelegi ce înseamnă o alimentație echilibrată, poți considera metode mai riguroase precum perioadele de reset sau detox, care să sprijine sănătatea ficatului, a colonului și a florei intestinale.