Primarul interimar al comunei Dobroești, Ștefan Condu, a lansat o inițiativă, zicem noi, extrem de benefică pentru bunul mers al treburilor așezării. El a hotărât convocarea periodică a unor ședințe în care conducerea și funcționarii primăriei să se întâlnească cu cetățenii din localitate pentru a discuta cu aceștia despre problemele cu care se confruntă, pentru a primi și înregistra sugestiile și doleanțele lor.
Articol apărut în nr. 356 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Miercuri, 14 iunie, am asistat la o astfel de întâlnire, la care au participat câteva zeci de cetățeni ai Dobroeștiului, precum și fiecare dintre șefii de birou din cadrul Primăriei Dobroești, în frunte cu edilul Ștefan Condu. A fost, de asemenea, prezent și Cătălin Drăgilă, directorul general al SC Apă Canal Ilfov (ACI) SA. Întâlnirea a fost o bună ocazie pentru locuitorii comunei de a-și spune păsurile și nemulțumirile, de a face propuneri celor din administrația locală pentru rezolvarea unor probleme și situații care le creează acestora disconfort, dar și pentru edili, de a „lua pulsul” localității, de a afla „direct de la sursă” ce măsuri trebuie întreprinse pentru ca aceste neajunsuri să fie înlăturate.
„Vreau să comunic direct cu cetățenii”
L-am întrebat pe primarul interimar Ștefan Condu ce l-a determinat să recurgă la această modalitate de a se întâlni cu concetățenii săi. Ne-a răspun simplu, concis și clar: „Numărul mare de întrebări de pe rețeaua de socializare m-a determinat să organizez această ședință publică, demers pe care doresc să-l transform în tradiție. Așadar, m-am gândit că ar fi mai bine să ne privim ochi în ochi, când vorbim. Este greu să explici în detaliu pe Facebook, să stai să scrii până dimineața! Așa că am considerat că este mai onorabil din partea mea să le spun direct cetățenilor tot ce este necesar. Să nu bârfim doar pe la colțuri și să venim aici să ne expunem problemele! Mai este un motiv: de ce să ne vedem doar în campanie? Haide să ne vedem și pe parcursul întregului an, în fiecare lună!”.
Apă-Canal și asfalt, prioritățile administrației locale
În deschiderea întâlnirii, Ștefan Condu le‐a vorbit invitaților despre prioritățile administrației locale din Dobroești. „Am așteptat ca cei de la Apă Canal Ilfov să primească fonduri, să continuăm lucrările și avem confirmarea dânșilor că, începând de luni (19 iunie – n.r.), Dobroeștiul este prioritar pentru începerea lucrărilor. Noi avem un proiect pe fonduri europene, am așteptat bani din afară, ei au venit și acum vom duce la îndeplinire acest proiect. Prioritare sunt str. Spicului, Intr. Zorilor, str. Caisului și Mesteacănului, unde trebuie montate doar pompele pentru SPA. Dar toate străzile care acum au noroi pe ele vor avea apă – canal și cea mai mare parte vor fi asfaltate, până la finalul anului. Pentru că toate demersurile – licitații, avize etc. – se pot complica, în unele cazuri, și ar putea apărea întârzieri care nu țin de noi, de Primărie. De exemplu: acum avem licitații pentru străzile Avram Iancu și Orizontului. S-au înscris deja 13 firme. În mod sigur vor apărea contestații, care ne vor da înapoi cu o lună”, le-a spus edilul celor prezenți.
Directorul Apă Canal Ilfov a dat lămuriri cetățenilor
Cătălin Drăgilă, directorul ACI SA, a venit, la rândul său, cu completări.
„În urmă cu o săptămână și jumătate, am semnat contractul de finanțare cu antreprenorii, care lucrează potrivit unui grafic de execuție, care va fi publicat online chiar pe site-ul Primăriei. Acest grafic ține cont de contractul de asfaltare pe care-l are în derulare Primăria. Vor fi, astfel, două proiecte care se vor derula «mână în mână», iar termenul nostru final de execuție este 28 august 2017, când se va închide contractul existent în prezent. Vorbim de rețelele de apă și canal pe zeci de străzi!”, a explicat directorul ACI SA. Iar pentru că mai mulți cetățeni au ridicat probleme individuale legate de apă și canalizare, Cătălin Drăgilă a discutat cu fiecare în parte și le-a dat explicații cu privire la modul în care operatorul de apă și canal va acționa pentru a elimina toate neajunsurile existente în prezent, în această privință. El a mai precizat, la întrebarea dacă rețeaua de alimentare cu apă va face față extinderii zonelor rezidențiale că, studiul de fezabilitate, efectuat în 2012, a luat în calcul toate datele puse la dispoziție de Primăria Dobroești, în anul respectiv.
Traficul auto, câinii vagabonzi, lipsa trotuarelor, probleme ridicate de cetățeni
De-a lungul acestei întâlniri, cetățenii prezenți s-au interesat de termenele pentru lucrările de apă și canal și cele de asfaltare, pe străzile pe care locuiesc, au ridicat o serie de probleme cu care se confruntă, zilnic, în Dobroești. Au vorbit despre blocajele de trafic, la ieșirile spre București sau pe drumul care duce spre complexul Dragonul Roșu, despre faptul că în noile zone rezidențiale trotuarele sunt ocupate de mașini parcate sau de inexistența acestor trotuare, proliferarea câinilor vagabonzi agresivi, în anumite zone, despre siguranța cetățenilor și despre activitatea Poliției locale, iluminatul public etc.
Primarul interimar Ștefan Condu i-a ascultat cu atenție, și le-a solicitat directorilor de birouri de la Primărie să-și noteze sesizările și să ia măsuri pentru rezolvarea acestora.
Situația asfaltărilor
Ștefan Condu ne-a pus la dispoziție o listă cu străzile care urmează să fie asfaltate, în perioada următoare. Iată, succint, câteva date:
@ Străzile Agricultorilor, Balanței, Bălții, Caisului, Cireșului, DC3A, Doinei, Energiei, Ghioceilor, Mesteacănului, Morii, Nicolae Bălcescu, Nucului, Panselelor, Stejarului, Trifoiului, Unirii, Victoriei, Aleea Grădinii, Aleea Lacului sunt în curs de cadastrare.
@ Au fost depuse documentații pentru obținerea avizelor necesare pentru str. Albăstrelelor, Crinilor, Lămâiței, Liliacului, Plopului, Salciei, Socului și Intrarea Nucului, care vor fi emise până la jumătatea lunii iulie.
@ Au fost emise autorizațiile de construire pentru str. Avram Iancu, Cloșca, Dobrogeanu Gherea, Gheorghe Doja, Horia, Intrarea Zorilor, Nuferilor, Orizontului, Serei, Trandafirilor, iar străzile Cloșca, Dobrogeanu Gherea, Horia, Nuferilor, Trandafirilor și Serei se află în procedură de atribuire directă.
@ Există și unele situații aparte, cum ar fi cea de pe str. Mesteacănului, unde trebuie realizat proiectul de profilare a drumului, cea de pe Aleea Grădini, unde o porțiune are regim de proprietate privată sau situția de pe Drumul Gării, unde se poartă discuții cu reprezentanții CFR pentru ca aceștia să permită lărgirea aceste străzi cu 1 m, cu scopul de a se putea amenaja un trotuar.
Primarul interimar a mai subliniat și faptul că cele 16 străzi aflate în fostul extravilan urmează să se autorizeze până în luna septembrie.