Directorul executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ilfov, Claudiu Ristea, a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie în timp ce primea mită de la un om de afaceri suma de 30.00 de lei. În schimbul acestor bani, Ristea a dispus deblocarea conturilor firmei deținute de acesta. 

Șeful AJFP Ilfov s-a conformat și  a semnat un document prin care conturile firmei urmau să fie deblocate. Şpaga a ajuns în mâinile lui Ristea prin intermediul a doi inspectori fiscali din Ilfov, Filip Alexandru Bogdan şi Constantin Augustin Murgoci. Aceștia au colaborat din plin cu oamenii legii și, din acest motiv li s-a aplicat, drept sancțiune, doar interdicția de a părăsi țara. Ristea, în schimb, a fost arestat pentru 29 de zile, în urma deciziei de miercuri a Tribunalului București.  

Numele lui Claudiu Ristea a ajuns în atenţia opiniei publice în anul 2003, când se afla în fruntea Fiscului din Constanţa. Atunci a izbucnit un scandal de proporţii legat de returnarea ilegală de TVA, în valoare de zeci de milioane de dolari, motiv pentru care ministrul Mihai Tănăsescu l-a revocat din funcţie. Ulterior a fost luat sub aripă de Sorin Blejnar, care l-a mandatat să păstorească marile depozite angro din Ilfov. Tot în mandatul lui Blejnar, Ristea a fost plimbat pe funcţii de director adjunct la Sectorul 3, apoi la Bucureşti şi înapoi la Ilfov.

Drumul șpăgii

Pe data de 5 septembrie, cei care l-au informat pe Claudiu Ristea că administratorul unei firme a promis o șpagă de 20-30 de mii de lei au fost chiar cei doi inspectori fiscali amintiți. Ristea și-a dat acordul, semnând decizia de deblocare a contului, din care administratorul urma să scoată banii promiși. Ceea ce a și făcut, după care i-a înmânat celor doi „cu­rieri”, care urmau să-i predea lui Ristea. Șpaga a ajuns la șeful fiscului ilfovean pe data de 10 septembrie, cînd procurorii anticorupție au și organizat flagrantul.