Bisericile ortodoxe române îmbracă din nou haine de sărbătoare. Luni, 14 octombrie, creștinii țin marele praznic al Preacuvioasei Parascheva.
Maica tuturor faptelor bune, așa cum este denumită în popor, s-a lepădat de cele pământești și a iubit încă din fragedă pruncie milostenia și dumnezeiasca rugăciune. Să îi mulțumim, să o preaslăvim și să ne rugăm pentru că prin minunile ei, ocrotește România.
Povestea copilei ce s-a numărat printre sfinții purtători de Dumnezeu
A fost în jurul anului 1000 o fată pe nume Parascheva. Un înger pe Pământ, născut în dreapta credință, pentru a fi sprijin peste veacuri credincioșilor din toate timpurile de după ea. Viața Sfintei și minunatele dovezi ale sfințeniei ei, le amintim și reamintim an de an, în jurul zilei de 14 octombrie, când cu mare bucurie în inimă o prăznuim. Știm că s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Știm că pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit cuvintele Mântuitorului într-o biserică: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Și nu putem să nu ne punem întrebarea câți oare dintre noi avem credința atât puternică, încât să lăsăm tot, să renunțăm la tot și să îl urmăm pe Mântuitorul nostru?
Împărăteasa înmormântată ca o străină
Știm că a fost îngropată ca o străină. Se pare că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul său a fost aruncat în mare. Valurile l-au aruncat la țărm, iar un sihastru care trăia acolo, a rugat pe niște creștini să-l îngroape după rânduiala creștinească. Ei au găsit trupul Preacuvioasei Parascheva neputrezit și plin de mireasmă în timp ce săpau groapa. Și cu toate acestea, au pus alături de ea și trupul corabierului. În noaptea următoare, unuia din creștinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis o împărăteasă, șezând pe un scaun luminat și înconjurată de îngeri, iar unul dintre aceștia îl mustra pentru că n-a scos din groapă trupul Cuvioasei Parascheva. Iar împărăteasa pe care o văzuse în vis „și care nu era alta decăt Cuvioasa Parascheva” i-a poruncit să ia degrabă trupul ei și să-l așeze undeva la loc de cinste. Știm și lăudăm în fiecare zi Luminarea Credincioșilor, care au înțeles că este un semn dumnezeiesc și care au luat trupul Cuvioasei din mormânt și l-au așezat în biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia. Îndată au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște.
Pelerinaj la Iași, la moaștele Sf. Parascheva
Știm și că astfel a început un șir nenumărat de minunate minuni ale Preacuvioasei către toți credincioșii ce o preaslăvesc și i se roagă, minuni prin care Preacuvioasa Sfântă Parascheva ocrotește țara noastră, încă din anul 1641 când în chip luminat, Domnitorul Vasile Lupu a adus moaștele bineînmiresmate ale Sfintei Parascheva la Iași. De aceea, în fiecare an, pe 14 octombrie, la Catedrala Metropolitană de la Iași, se organizează cel mai important pelerinaj religios din România.
Maica faptelor bune ne vindecă sufletele și trupurile
Ce nu știm însă, și ce uităm din păcate în fiecare zi este să o iubim pe Sfânta noastră, mare făcătoare de minuni. Să Îl iubim pe Dumnezeu și pe Sfânta Născătoare de Dumnezeu și pe toți îngerii și sfinții ce cu dragostea lor ne ocrotesc zi de zi. Să iubim oamenii de lângă noi, să iubim dușmanii noștri și nu în ultimul rând, să ne iubim pe noi. Să iubim cu inima curată, să mulțumim cu rugăciuni și lacrimi pentru darul cel mai de preț – VIAȚA, să nu ne pierdem răbdarea și mai ales nădejdea mântuirii noastre. Pentru că fericirea și liniștea izvorăsc din dragoste, iar pentru dragoste este nevoie de credință și rugaciune. Iar Sfânta Noastră Parascheva, cea care vindecă sufletele și trupurile noastre, cu putere mare ne va veghea și de acum încolo, cum o face de secole. Iar noi, credincioșii trebuie doar să îi mulțumim și să ne rugăm.