Sforăitul poate fi o neplăcere atât pentru tine, cel care sforăie în somn, cât și pentru cei din jurul tău. Fenomenul este cauzat de îngustarea căilor respiratorii în timpul somnului. O serie de factori pot duce la apariția lui. Din fericire însă, farmacia naturii îți pune la dispoziție tratamente naturale care ți-ar putea fi de un real folos. Adesea, remediile din plante funcționează la fel de bine ca medicamentele, cu avantajele că sunt mai sigure pentru organism fiind complet naturale. Iată câteva dintre ele!
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 693, ediția print
Menta
Nu numai că menta poate ajuta la oprirea sforăitului, dar miroase și grozav! Aceasta poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la scăderea sforăitului. Poți mesteca mentă direct, cu mențiunea că este posibil ca acest lucru să fie prea puternic pentru tine. Poți însă, să-ți prepari un ceai de mentă, sau pur și simplu să adaugi o mână de frunze în apa de baie înainte de culcare.
Salvia
Salcia ajută la digestie, ceea ce îți poate induce un somn mai bun, mai liniștit cu mai puțin sforăit. Această plantă constituie un bun calmant reducând stresul semnificativ. Este delicioasă sub formă de ceai sau adăugată în mâncare, în special la prepararea pastelor, dar este mai eficientă când este arsă. Așa că, îți poți achiziționa bețișoare de salvie care pot fi arse în siguranță înainte de culcare, creându-ți un mediu sănătos și relaxant.
Ardeiul iute
Și mâncărurile picante sunt cunoscute pentru deschiderea căilor respiratorii. Consumul unui condiment picant cum ar fi ardeiul iute înainte de culcare poate ajuta la deschiderea pasajelor nazale, permițându-ți să respiri mai bine și să sforăi mai puțin. Cu toate acestea, ar trebui să eviți ardeiul iute și alte condimente dacă suferi de arsuri la stomac sau indigestie.
Și dormitul pe o parte ar putea îmbunătăți respirația
Există multe modalități de tratament pentru apneea de somn, de la remedii naturale, dispozitive orale dentare până la intervenții chirurgicale. Unele cauze ale sforăitului includ: anatomia gurii și a feței tale, congestia din cauza răcelii, alergiilor sau altor boli, greutatea, apneea în somn pe care am prezentat-o anterior, alcoolul, problemele nazale, cum ar fi devierea de sept, poziția de somn (majoritatea oamenilor susțin că sforăitul este mai rău când stau pe spate). În funcție de cauza specifică a sforăitului, mai există și alte măsuri pe care le poți lua pentru a-l diminua, cum ar fi dormitul pe o parte sau evitarea consumului de alcool.
Dacă persistă mergi la medic! Sforăitul îți poate îmbolnăvi inima
Reține! Remediile din plante îți pot fi utile în cazul unui sforăit ușor. Pentru situația în care acesta persistă sau chiar se intensifică ar trebui să cauți ajutor medical deoarece, poți suferi de apnee în somn obstructivă, un sindrom care se manifestă prin oprirea respirației pentru cel puțin zece secunde, împiedicând pătrunderea aerului în plămâni. Netratată, apneea poate avea consecințe grave. Aceasta este adesea caracterizată de perioade de sforăit intens, urmate de perioade de respirație redusă sau deloc. Nivelul scăzut de oxigen din sânge care implică un efort respirator crescut conducând la apariția complicațiilor cardiovasculare urmate de accident vascular sau infarct miocardic se numără printre acestea.