“Școlile din satele Grădiștea și Sitaru sunt gata să-i primească pe elevi la ­cursuri. S-au finalizat lucrările de igienizare, iar pentru anul școlar 2012 – 2013, avem înscriși, la cele 2 grădinițe, 80 de preșcolari. La clasele I – IV, sunt 116 copii, iar la clasele V – VIII, 100 de elevi“, ne spune dna Victoria Titiliuc, director la școala gim-nazială nr. 1 din Grădiștea.

“Suntem bucuroși că, în sfârșit, am reu­șit desființarea învăță­mântului simultan la școala de la Sitaru, unde cei mici erau nevoiți să împartă aceeași clădire cu elevii mai mari. I-am adus pe toți la grădinița de aici, din Grădiștea, astfel că părinții nu-și mai trimit copiii la grădiniță în comuna vecină, Ialomița. De curând, am primit și 2 computere pe care vrem să le conectăm la Internet și să le punem la dispoziția celor mici.

Avem o școală modernă, demnă de un campus universitar, clasele au mobilier modern, sunt dotate cu table magnetice, avem cabinete bine utilate, de istorie și ro-mână, dar și un cabinet de informatică bine pus la punct și suntem conectați la 2 rețele de Internet. Avem și o bibliotecă școlară cu suficiente volume menite să mulțumească toate nevoile elevilor, dar și ale profesorilor.

Școala are sistem de supraveghere video pe holuri și afară, dar vrem să extindem și la clase acest lucru, deși până acum nu ne-am confruntat cu niciun act de violență sau furt. Avem deja două terenuri de sport, iar al treilea urmează să fie amenajat cu covor sintetic. Sala de sport este în curs de ina­u­gurare și poate reușim să-i dăm drumul odată cu începerea anului școlar.

La Căminul Cultural se desfășoară toate activitățile propuse și ne dorim foarte mult să reușim să amenajăm o sală de lectură. Avem deja 1.200 de volume pe care le punem la dispoziția elevilor și a cadrelor didactice. Până la sfârșitul anului, cred că vom finaliza și acest proiect. Ne dorim acest lucru deoarece avem copii olimpici. Am ocupat locul III la faza pe județ la Olimpiada de Religie, cu Emanuel Năstase și tot un loc III, la Olimpiada de Educație tehnologică, prin Irina Budici, ambii elevi ai școlii gimnaziale nr. 1, Grădiștea.

La Olimpiada Națio­nală a Sportului Școlar, am ocupat locul I la cros tetratlon, faza pe județ, iar la handbal, locul II. La cros, faza națională, care s-a desfășurat la Oradea – Băile Felix, ne am clasat însă pe locul 30, din 41 de județe. Dar nu ne dăm bătuți. 

Avem de asemenea, în program, începerea lucrărilor pentru o grădiniță cu program prelungit, deoarece există copii care au acum 2-3 ani și care la anul ar intra la grădiniță. Părinții sunt încântați de idee, așa că vrem să ne punem pe treabă și să rezolvăm și această problemă cât de repede posibil.

Ne interesează, de asemenea, și programul ?coal? dup? ?coal?,școală după școală, pe care vrem să-l implementăm cât mai curând“, conchide dna Victoria Titiliuc.

“Pe de altă parte, ne spune viceprimarul comunei, dl Florinel Radu, avem în derulare, în momentul de față, asfaltări de drumuri comunale, ne pregătim de festivalul cu specific local, ce va fi, sper, luna viitoare, în care evidențiem, an de an, valorile noastre, festival care se ține o dată cu hramul bisericii, să se simtă că satul e-n sărbă-toare.

Cu fonduri pe Măsura 322 și tot în derulare avem proiectul de alimentare a comunei cu apă potabilă, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, dar care se derulează destul de anevoios din cauza lipsei banilor. Deși lucrările au început acum 2 ani, suntem abia la stadiul de 40% din execuție. Din păcate, ce nu depinde de noi în exclu-sivitate, nu putem realiza la timp. În studiu se află proiectul de fezabilitate pentru canalizare. Sperăm ca el să meargă mai bine, ca să nu mai fim catalogați drept codași pe nedrept.