Campania “Sănătate pentru Sate”, salvează tot mai multe vieți
Tot mai mulți ilfoveni sunt salvați în urma controalelor medicale gratuite, pe care le efectuează în cadrul programului “Sănătate pentru Sate”, inițiat de Patriarhia Română și demarat în colaborare cu Ministerul Sănătății. Sâmbătă, pe 5 martie, a fost rândul localnicilor din Ciorogârla să-și monitorizeze sănătatea fără să scoată un leu din buzunare.
Sâmbătă, 5 martie. O zi superbă de primăvară, în care voluntarii campaniei “Sănătate pentru Sate” s-au reunit pentru a împărți bucurie și speranță localnicilor din Ciorogârla. Zeci de localnici, de la copii aflați în frageda pruncie, până la persoane trecute bine de prima tinerețe, și-au controlat sănătatea, din cap până-n picioare, gratuit. “13 medici și 15 asistenți medicali, dar și studenți ai Facultății de Medicină și voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, au participat la buna organizare și derulare a activității pe tot parcursul întregii zile. S-au realizat investigații în specialitățile: medicină de familie, oftalmologie, cardiologie, stomatologie psihiatrie adulți, psihiatrie pediatrică, gastroenterologie, endocrinologie, diabet și boli de nutriție, imagistică, kinetoterapie și reumatologie”, ne-a spus Ana-Maria Vasilățeanu, unul dintre voluntarii care se îngrijesc, ca programul să se desfășoare în cele mai bune condiții, săptămânal.
Școala Nr. 1, spital pentru o zi
Pentru a avea acces la investigațiile medicale cât mai mulți localnici, Școala Gimnazială Nr. 1 din Ciorogârla, s-a transformat, pentru o zi, într-un spital veritabil. În anumite săli de clasă au fost amenajate cabinete de specialitate care au fost dotate cu echipamente medicale de ultimă generație. “Suntem încântați de colaborarea cu cele două instituții care desfășoară programul și îi primim cu brațele deschise pe voluntari. Susținem această campanie pentru că este benefică oamenilor cu posibilități modeste care nu pot merge la specialiști pentru a fi consultați. Au mai fost campanii de sănătate și la noi, dar niciodată, de o asemenea amploare. Este important ca acțiunea să aibă loc și în satul Dârvari unde este o comunitate mult mai defavorizată”, ne-a explicat directorul coordonator al Școlii Gimnaziale Nr. 1, din Ciorogârla.
Majoritatea pacienților sunt oameni în dificultate
Explicând importanța programului, preotul Nicolae Codea, parohul Bisericii “Sf. Gheorghe” din Ciorogârla, a ținut să precizeze că: “Este foarte bine ca omul, fie el cât de amărât, sărac sau bolnav, să simtă că Biserica împreună cu alte instituții ale statului, în cazul de față alături de Ministerul Sănătății, să poată colabora în mod concret în folosul și în binele său. Cei mai mulți dintre cei care au venit azi la control sunt oameni simpli, aflați în dificultate, fără posibilități materiale, sunt cazurile sociale, fără acces la informații și fără o educație, dar și pe aceștia îi putem ajuta să înțeleagă cât de important este să prevină îmbolnăvirea.”
Învață să fie mai responsabili față de propria sănătate
Iar strădania susținătorilor campaniei, pare să nu rămână fără ecou. Din dorința de a afla cât mai multe despre ceea ce se întâmplă în corpul lor, sătenii au devenit mai informați și mai responsabili în privința deciziilor privind propria sănătate. Dovada? Tot mai mulți vin la controalele preventive și urmează sfaturile medicilor ca să se asigure că nu au vreo suferință care să le pună viața în pericol. Iar lungul și istovitorul drum al specialiștilor sanitari și al voluntarilor Catedralei Mântuirii Neamului spre îmbunătățirea considerabilă a calității vieții localnicilor din Ilfov, nu se oprește aici.