Brumărel, îi zice. Sau brumarul mic, adică octombrie. Semnul de calendar al lui „cade frunza”. Pentru oameni, toamna este timpul recoltei, al adunării roadelor. Pentru natură însă, perioada este a însămânţării. Silvicultorii ilfoveni sunt parte a acestei diagrame, din biografia pământului.
La Direcţia Silvică Ilfov se încheie bilanţurile. Dar se şi evaluează ce mai e de făcut. Din dialogul cu directorul Dumitru Voicu, rezultă că lucrurile stau bine. N-au aşteptat ei, silvicultorii, sfârşitul anului ca să afle asta. Bilanţurile lor sunt trimestriale. Aşa că la capitoul restanţe, rubrica e albă.
Controale şi împăduriri
Inspecţiile de toamnă în cantoanele forestiere sunt în toi. Tăieri ilegale de arbori? Nu. Controalele de fond urmăresc şi asta. Oricum, metrii cubi de lemn viu sunt la locul lor. Cresc. Se înalţă şi puietul. Împăduririle sunt capitolul de sezon. 35 de ha vor fi acoperite cu specii valoroase, la Ocoalele Silvice: Brăneşti (15 ha), Snagov (15 ha) şi Bucureşti (5 ha). Schema tehnică? Şase rânduri cu stejar, ca specie principală. Apoi câte două cu frasini, tei, arbuşti. “Treaba trebuie încheiată până la 15 noiembrie. Şi va fi, negreşit”, afirmă Dumitru Voicu.
Afacerea “Fructe de pădure”
Una dintre străduinţele naturii e pădurea. E chiar încăpăţânarea ei. În desişurile din crânguri sau lunci, cresc fructele de pădure. După voia libertăţii lor. Din cătină, oamenii au recoltat cam 10 tone. De prin zăvoaiele Ialomiţei, Argeşului. La măceşe, au strâns mai mult – 50 de tone. Sunt puse la saci şi vândute firmelor comerciale, care le prelucrează. Pe de altă parte, corcoduşele, merele şi perele pădureţe se îndreaptă către vânat. Pădurarii o dau ca hrană complementară.
Gratuitate la medicamente şi vitamine
Adică, oamenii le culeg la liber. Nu costă nimic. Dar fac un ban. Pentru că le vând pădurarilor. Care le revând fabricilor de sucuri naturale sau de tip “Plafar”. E o afacere bună. Din floarea de tei s-au strâns cam 7 tone, iar din cea de soc 14 tone. Direcţia Silvică nu are condiţii tehnice de păstrare, uscare, macerare a lor. Sunt livrate în stare proaspătă firmelor care le transformă în elixiruri.
Poftiţi la mistreţi!
Vânătoarea e deschisă. “Anul ăsta avem o cotă de 60 de mistreţi de recoltat. La 15 ale lunii, am încheiat sezonul vânătorii la căprior. Adică avem un efectiv real, cunoscut şi o cotă de recoltă. Există o formulă, în care an de an se stabileşte ce şi cât vânat se împuşcă”, încheie Dumitru Voicu.
În final, concluzia: tot ce i se întâmplă naturii, ni se întâmplă nouă.
Aşadar, s-auzim tot de bine!