Iubitorii artei pot descoperi la Ciolpani, de sâmbătă, nu mai puțin de cinci sculpturi monumentale, din marmură, cu semnătura unor importanți artiști. Lucrările au fost amplasate în fața instituțiilor importante ale localității, precum primăria, școala și noua sală de sport.

Pag. 24, Simpozionul de Sculptura Monumentala, la final Cinci opere de arta completeaza arhitectura comunei Ciolpani

CJ Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în colaborare cu Primăria Ciolpani au organizat, în perioada 20 iunie – 9 iulie 2022, Simpozionul Internațional de Sculptură Monumentală, un eveniment de amploare la care au participat cinci sculptori de renume internațional: Eugen Petri și Ciprian Hopârtean din România, Vasyl Tatarskyy din Ucraina, Canan Sonmezdag Zongur din Turcia și Reinaldo Escalona, din Venezuela. Coordonatorul simpozionului a fost artistul plastic Eugen Petri, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Lucrările de sculptură intră în patrimoniul comunei Ciolpani și al județului Ilfov. Iubitorii artei au putut asista la procesul de creație și măiestria artiștilor plastici.
Simpozionul s-a încheiat, sâmbătă, 9 iulie, printr-un eveniment festiv în cadrul căruia artiștii și-au prezentat lucrările, iar Alexandrina Niță, directorul CJCPCT Ilfov, a înmânat diplome de excelență participanților și celor care s-au implicat în organizarea evenimentului, precum primarul Călin Bogdan-Cristian, viceprimarul Ilie Ioniță, Andrei Sterea – secretar, vicepreședinții CJI Ștefan Rădulescu și Vincențiu Voicu, precum și președintele CJI Hubert Thuma. Criticul de artă Marius Tiță, care va face evaluarea lucrărilor în scopul înregistrării acestora în patrimoniul localității, a spus că ”la Ciolpani s-a realizat un moment artistic, cultural, profund, de mare emoție, pe care
l-au pus în realitate artiști din țară și străinătate foarte cunoscuți”.
Aprecieri, mulțumiri, emoții
”După trei săptămâni de muncă și creativitate, cei cinci sculptori înscriși în cadrul simpozionului artistic de la Ciolpani au dezvelit lucrările. Îi felicit pentru rezultatul artistic extraordinar, pentru munca depusă! Suntem onorați că operele vor rămâne la noi, în Ilfov”, a transmis Hubert Thuma. ”Cinci sculptori importanți și talentați au executat lucrări de excepție care vor fi amplasate în localitatea Ciolpani, acolo unde s-a hotărât împreună cu artiștii că ar fi cel mai potrivit loc”, a spus Alexandrina Niță.
Primarul comunei Ciolpani a spus că este o ocazie unică pentru localitate să beneficieze de un asemenea festival. ”Sperăm ca și în anul următor să readucem aici tabăra de sculptură”, a spus Călin Bogdan-Cristian. ”Sper să continuăm pentru că avem toată logistica, sculptorii au fost mulțumiți și ar fi păcat să nu lăsăm creația noastră și mai ales să nu aducem sculptori din străinătate să ne vadă țara și să lase o parte din sufletul lor aici”, a spus Eugen Petri. Lăsăm imaginile să vorbească despre spațiul artistic creat la Ciolpani!