Luni, 15 august, la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna 1 Decembrie, părintele paroh al lăcașului de cult a oficiat ultima sa slujbă dedicată acestui Praznic Împărătesc, după mai bine de 38 de ani în care a fost pentru enoriașii săi un adevărat „păstor de suflete” și un slujitor credincios al credinței strămoșești.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 613, ediția print

A fost un moment emoționant atât pentru cei mai bine de 300 de credincioși veniți să o cinstească așa cum se cuvine pe cea mai venerată Sfântă dintre sfinți, dar și pentru cel care, timp de aproape 4 decenii, ­le-a fost alături, la bine și la rău, celor care i-au călcat pragul bisericii pe care a păstorit-o atâta vreme și pe care i-a povățuit cum să aleagă calea cea dreaptă în viața lor pământească, pentru a putea apoi, prin dreapta lor credință și purtare, să ajungă în Împărăția Cerurilor, la o viață veșnică și plină de lumină divină. Astfel, și anul acesta, pentru localnicii din comuna 1 Decembrie, ziua de 15 august a fost, ca în fiecare an, o zi specială, de rugăciuni tămăduitoare și aleasă bucurie duhovnicească. Lăudată și prăznuită în chip luminos, Maica Domnului le-a adus mângâiere și bogăție spirituală tuturor celor care și-au lăsat activitățile cotidiene deoparte și au ales să se reculeagă la biserica din comună păstorită cu multă dragoste de părintele Didel Stroe. 

Prin urmare, cu ocazia acestui praznic, cre­dincioșii s-au adunat în curtea lăcașului sfânt și în biserică, în frunte cu primarul Gheorghe Petre, și au înălțat la Ceruri rugăciuni de mulțumire și deosebită recunoștință pentru darurile primite de-a lungul timpului, prin care Maica Sfântă le-a arătat că le este grabnică ajutătoare. Plini de nădejde, aceştia i-au cerut Maicii Domnului să le dea sănătate și să reverse asupra lor darurile sfinte ale bunătății, ale dreptății și binecuvântării sale și pe viitor. Rugăciunile și minunatele cântări creștine, care au făcut ca slujba de la 1 Decembrie să fie una frumoasă și demnă pentru adevărata Împărăteasă a lumii, aproape că au asemănat preoții și enoriașii cu cetele îngerești.

Părintele Stroe, cuvânt de credință și înțelepciune

La sfârșitul slujbei de cinstire a Maicii Domnului, părintele paroh ­le-a adresat celor prezenți un cuvânt de credință și în­țelepciune, explicându-le semnificația acestui Praznic Împărătesc pentru creștinii ortodocși, și nu numai. „Adormirea Maicii Domnului este un praznic împărătesc care, nu întâmplător, în spiritualitatea creștină românească este numit Sfântă Mărie Mare, iar cel al nașterii Maicii Domnului, de la 8 septembrie, este Sfântă Mărie Mică. (…) A fost denumit acest praznic Sfântă Mărie Mare pentru că românul creștin autentic nu privea moartea ca pe o catastrofă, ci ca pe o trecere într-o altă lume, într-un stadiu superior de existență. (…) Nu trebuie să uităm, așadar, nicio clipă că lui Dumnezeu I se cuvine adorare exclusivă, să nu uităm că cinstire se cuvine sfinților, iar între cinstire și adorare se află Maica Domnului, singura căreia I se cuvine si I se acordă supracinstire. (…) Din totdeauna, Maicii Domnului i se cuvine supracinstirea. Este adevărat că toți sfinții sunt buni pentru a ne fi mijlocitori, dar niciunul dintre ei, oricât i-am cinsti noi, nu poate fi asemuit în vreun fel cu Maica lui Dumnezeu, pentru că, în calitatea Lui de Fiu, ca fiu al omului, născut realmente din pântecele cel pururea feciorelnic al Maicii Domnului, Hristos Mântuitorul este însuși vlăstarul dumnezeiesc care s-a jertfit pentru mântuirea noastră. De aceea, în afară de adorarea pe care o datorăm exclusiv lui Dumnezeu, nimeni nu este mai cinstit în acest Univers decât pururea Fecioara Maria. Este și motivul pentru care, celor care purtați acest nume, vă aduc urările mele de bine, de sănătate, de spor întru toate. Fiți fericiți că purtați acest nume de neîntrecut, dar încercați ­să-l purtați și cu responsabilitatea pe care o impune! La mulți ani!”, le-a spus părintele Didel Stroe.

Enoriașii și-au cinstit păstorul sufletesc pentru dăruirea sa

La sfârșitul ceremoniei prilejuită de ­Înaltul Hram Împărătesc, enoriașii care au umplut lăcașul de cult și curtea acestuia au ținut să-i aducă un prinos de recunoștință celui care i-a păstorit în toți acești ani în care le-a fost „doctor” de suflete și i-a călăuzit pe calea credinței și a sfințeniei. Ei i-au oferit părintelui flori și o plachetă care să-i amintească de vremea petrecută alături de ei, cu bune și cu rele. „Dragii mei, nu sunt pensionar chiar de mâine! Iar asta nu înseamnă că am plecat din comună”, le-a transmis părintele Stroe enoriașilor săi. El a dat citire textului inscripționat pe plachetă, cu vocea gâtuită de o emoție profundă: „Părintelui paroh Didel Stroe, Parohia Adormirea Maicii Domnului. Mulțumiri, respect și recunoștință pentru cei peste 38 de ani de slujire a bisericii și a comunității din 1 Decembrie în care Dumnezeu, cu mare cinste, a fost slăvit. Cu drag din partea celor v-au prețuit!”. Părintele Stroe ­le-a mulțumit cu drag celor care i-au făcut această surpriză emoționantă. 

Bucate gustoase, pentru enoriași

La ieșirea din biserică, după ce și-au pomenit rudele adormite întru Domnul, s-au împărtășit și miruit, participanții la praznic au primit, așa cum cere obiceiul strămoșesc, pachete cu bucate din partea primarului comunei, Gheorghe Petre, care ne-a povestit că acest ritual este o tradiție împământenită cu ocazia hramului acestei biserici. „Facem acest lucru din suflet, sută la sută, o fac personal, o facem cu plăcere atât pentru oameni, cât și pentru noi și pentru biserica noastră. Acesta este ultimul hram al bisericii cu părintele Stroe, care va ieși la pensie. În locul lui va veni un alt preot paroh. Așa va fi și în anii următori, cum am făcut în fiecare an, până acum. Și, ca în fiecare an, cum spuneam, și acum ne-am pregătit cu un borș lipovenesc de pește, precum și cu păstrăv la grătar cu mămăliguță și mujdei. Am avut 300 de păstrăvi și peste 200 de porții de borș”, ne-a spus edilul.