Zilele dinaintea Crăciunului au fost la Snagov foarte încărcate, dar în sensul bun al cuvântului. Încărcate de veselie şi colinde, de miros de lemne care ardeau în sobă şi de frumoşii copaci, albi de chiciura iernii. O poveste!
Serbare la liceu
Elevii liceului teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Snagov au prezentat joi, 19 decembrie, serbarea de sfârşit de an în sala de sport a liceului, în prezenţa primarului Marian Oancea, a viceprimarului Vasile Toma, a directorului liceului, Vasile Grigore şi a altor consilieri locali. Programul, avizat de directorul liceului, profesorul Vasile Grigore şi consilierul educativ, profesoara Mariana Gaşpar a cuprins: un colaj de poezii prezentat de elevii clasei a III-a, îndrumaţi de învăţătoarea Nicoleta Măslină, sceneta „Oglinda lui Moş Crăciun” a elevilor clasei a II-a, pregătiţi de înv. Alina Susară Purcel, un dans „de Crăciun”. Voicu Sabina a cântat „Jingle Bells”, iar clasa pregătitoare şi clasa a I-a, alături de învăţătoarele Elena Manea şi Mihaela Fidel, au prezentat colinde de Crăciun, Clasa a IV-a a avut drept misiune „Pluguşorul”, pregătit împreună cu învăţătoarea Iuliana Manea Bold. Profesoara Elena Mitrea şi grupul „Glasul copiilor”, de la clasele V-VIII, au prezentat un program de colinde specifice. Elevii claselor a X-a U1 şi a XI-a M1 au prezentat sceneta cu subiect religios „Naşterea lui Iisus Hristos”. Colegii şi părinţii, veniţi în număr foarte mare în sala de sport, s-au delectat şi alături de glasul puternic al Rodicăi Grigore, iar versurile piesei „Iarna”, ale interpretei Nicola, au incitat spectatorii la dans.
Colinde din străbuni
Sâmbătă după amiază, 21 decembrie, tradiţia a fost la ea acasă, în sala centrului Cultural Snagov din Ghermănești, odată cu colindele adunate în prima ediţie a Festivalului Naţional “Colinde din străbuni”. Organizatori au fost M.C.D. Arte, Primăria Snagov-Ilfov şi Consiliul Local Snagov.
Spectacolul a început cu Ansamblul studenţesc “Doiniţa” şi a continuat cu cel al Asociaţiei „Tradiţia Românească”, urmat de dansurile celor din ansamblul „Doiniţa”. Asociaţia „Tradiţia Românească” a surprins în mod deosebit asistenţa datorită colindelor vechi româneşti, de pe ambele maluri ale Prutului, colinde rar auzite, care au amplificat bucuria Naşterii Fiului Lui Dumnezeu.
Asociaţia „Tradiţia Românească” a început să colinde oficial din martie 2010, deşi în 2007 un grup de 10 tineri au format o ceată de colindători care a purtat numele de “Datina Românească”. Asociaţia are ca ocrotitori spirituali pe Sf.Ap.Andrei, ocrotitorul românilor de pretutindeni şi pe Sf. Mc. Filofteia, ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor. Activităţile din cadrul programelor ATR se realizează, în general, în regim de voluntariat, de către membri sau persoane ce se alătură, doar pentru realizarea unui program. Obiectivele Asociaţiei „Tradiţia Românească” sunt: promovarea valorilor tradiţionale româneşti, încurajarea dialogului între instituţii şi altele.
Cu toate că şi ansamblul studenţesc „Doiniţa” a avut costume frumoase, cele ale Asociaţiei „Tradiţia Românească” au uimit prin vechimea lor, dovadă a căutărilor prin “lada de zestre a bunicii”.
Să ne vedem cu bine la ediţia a II-a a Festivalului “Colinde din străbuni”!
Foto: Cristina Bunea