Holul primăriei de la etajul 1 şi secretariatul primarului Marian Oancea erau pline ochi de lume, marţi, 11 martie. Era zi de audienţă şi, scanându-le repede chipurile, nimeni nu părea că venise „la o cafea”.
Primarul trebuie să rezolve tot
Marian Oancea ne confirmă că problemele celor de la uşă erau într-adevăr importante: unul nu primise indemnizaţia pentru copilul său cu handicap, altcineva solicita un ajutor financiar pentru plata chiriei. Da, privită de pe DN 1 comuna Snagov pare a fi una doar a oamenilor înstăriţi, dar, de fapt este o localitate a contrastelor. Iar degradarea economică a vieţii snagovenilor se resimte cel mai bine în…nivelul de colectare al impozitelor anuale. „Nu are lumea bani”, spune primarul Snagovului, trăgând speranţe că poate, până la sfârşitul lunii, se vor aduna în casieria primăriei banii necesari pentru plata arieratelor.
Financiar, luna iunie este un prag
Şi să-l întreb pe Marian Oancea despre nivelul datoriilor, mai bine n-o făceam! „Am făcut împrumutul la bancă având cele mai bune intenţii de a plăti toate datoriile anilor precedenţi. Se pare că depăşeşte puterea Snagovului de rambursare. În iunie avem de plătit: 6.460 miliarde la arierate şi 5 miliarde la BCR. Este clar că în iunie ne vom bloca”, estimează primarul citind dintr-o listă a datoriilor pe care o văd pe biroul lui a nu ştiu câta oară. Există o singură rază de soare: o posibilă refinanţare în urma discuţiilor cu reprezentanţii mai multor bănci. Cu atât mai mult cu cât dobânda la împrumut este de…13%! Iar impozitele plătite de populaţie ar ajunge pentru a plăti cele 6 miliarde. Iar aceasta este o problemă a mai multor oameni implicaţi în administraţie locală: din ce să uzi florile, dacă apa nu vine pe conducte? Am folosit o figură de stil, desigur, dar… de înţeles.
Şi salariile angajaţilor primăriei?
Şi ca să nu ne îndepărtăm prea tare de subiectul fierbinte al banilor, am pus întrebarea din subtitlu primarului Marian Oancea pentru că, la început de ianuarie, aceasta era ţinta propusă pentru anul 2014. „Săptămâna viitoare am întâlnire cu reprezentantul sindicatului funcţionarilor publici din Primăria Snagov pentru a discuta despre felul în care s-ar mai putea creşte salariile celor din primărie, declaraţi funcţionari publici încă din 2010. Această încadrare la funcţionari publici le-a adus şi cele mai mici salarii, iar măririle nu se pot face decât gradat. Unora, li s-a mai adăugat ceva pe statul de plată, altora nu. Singurii cărora le-am putut ridica nivelul retribuţiei sunt cei de la societatea primăriei, cărora, neavând statut de funcţionari publici, le-am alocat bani de la buget”, explică primarul.
BANI DE LA CJI pentru canalizare şi asfaltare
Poate singura veste bună, înafară de venirea primăverii, este contractul de asociere cu Consiliul Judeţean Ilfov pentru asfaltare şi canalizare pe trei străzi: Plopilor, Zorelelor şi Nufărului, din Snagov, adică 6,8 km. Suma totală este de 42,5 miliarde (lei vechi) din care s-au primit deja 7 miliarde. Urmează ca primăria să contribuie cu acea cotă parte cu care este obligată în mod legal în astfel de contracte şi să înceapă lucrările măcar pe una dintre cele trei. „Şi să nu uităm că, pentru Zorelelor, primăria Snagov a mai plătit o dată 30 de miliarde de lei către societatea Terra Nova, iar strada arată… cum arată”, explică Marian Oancea. Zona celor 3 străzi are canalizare, dar nu este conectată la reţeaua generală din cauza lipsei unei staţii de pompare şi primarul adaugă: „Acolo, a câştigat lucrările de canalizare o societate spaniolă care a intrat în faliment şi astfel lucrarea a rămas neterminată. Pentru a racorda ne trebuie o staţie de pompare în valoare de circa 2 miliarde pe care… nu-i avem. Nici nu se poate să facem asfaltarea fără a termina canalizarea. Deci, ne învârtim în cerc închis. Însă, proiectul pentru care ne-am asociat cu Cji este unul frumos: trotuare pe ambele părţi, colectare separată de ape pluviale şi micro staţii de pompare, aşa cum cer normele europene”.
Cadastrarea străzilor – misiune imposibilă
Fierbere mare e la Snagov cu cadastrarea străzilor! Operaţiunea este importantă pentru momentul în care se vor deschide programele cu fonduri europene şi Marian Oancea explică: „Avem ridicări topo peste tot şi nu avem cadastru decât pe DJ. Multe din cadastrele cetățenilor sunt puse pe drum şi atunci apar suprapuneri, implicit trebuie făcute retrageri cu acordul proprietarilor. De exemplu, cadastrul de pe Zorelelor este pe numele unei singure persoane. Din acte prost întocmite, reiese că acea persoană este proprietarul străzii. Şi acea persoană, dacă nu ar avea scaun la cap, ar putea să închidă toată strada, e dreptul lui.”
Pasarelă, liceu şi drum paralel cu DN
Cât despre repararea pasarelei peste lac, ce uneşte uscatul cu Mânăstirea Snagov, Marian Oancea spune că pregăteşte licitaţia publică. Primăria Snagov nu contribuie cu nicun sfanţ, suma de 181.000 euro este de la Guvern. Apoi, gândurile de primar se îndreaptă către strada Bujorului unde mai trebuie asfaltaţi cei 256 m rămaşi. Există finanţarea, trebuie doar ca Doamna Vreme să se hotărască. Mai plouă mult?
„Pentru liceu cu toate lucrările de extindere şi mansardare ne-a fost anulată procedura de licitaţie. Nu vreau acum să vorbim mai multe, o voi face la momentul potrivit. Este lucrarea cu cei mai mulţi bani din Ilfov, circa 4 milioane şi ceva de euro, cu bani de la Regio-ADRBI, dar cu un proiect prost făcut şi pe care constructorii au intervenit cu greu. Şi ca o a doua bucurie vreau să vă spun despre strada paralelă cu DN, în Tâncăbeşti, atât de necesară pentru cei câţiva locuitori care stau pe DN şi care trebuie să meargă până la Ciolpani ca să întoarcă, adică 8 km dus şi alţi 8 km întors. Se poate crea o stradă din intersecţia care duce către Periş pentru ca locuitorii de pe Bacovia sau Marin Sorescu, de exemplu, să ajungă imediat la casele lor.”
Buget, sfânt cuvânt
Pare ciudată alăturarea dintre bani şi cele sfinte, dar e obligatorie, câteodată. Bugetul anului 2014 este aprobat şi „ştiu ce am de făcut: apă, canal, asfaltare, iluminat public, salubrizare. Cu apa şi canalul suntem asociaţi la Euro Apa Vol din Voluntari şi suntem prinşi cu 21 şi ceva de milioane. Pentru iluminatul public ne trebuie 6,7 milioane pentru a schimba întreaga rețea cu lămpi pe led-uri şi extinderi acolo unde nu este iluminat public, ca de exemplu str. G. Enescu din Vlădiceasca. Lămpile vor fi aprinse când e trafic şi când traficul se micşorează, automat lămpile îşi diminuează intensitatea. Plus că, lămpile au camere de filmat pe ele, necesare pentru a stopa hoţii dar şi pe cei care aruncă gunoaie peste tot. Dacă mergeţi pe marginea pădurii, veţi vedea că e plin în pădure, se vede din stradă. Problema iluminatului casnic este urgentă căci oamenii nu pot să-şi construiască case pentru că nu există curent, Am fost la Enel, ni s-a spus că dacă sunt 25 de case, atunci vin şi ei cu transformator. Sunt oameni în Ghermăneşti care au case şi nu au curent. Şi suntem în 2014!” ridică spre cer mâinile Marian Oancea.
Aşadar… aceasta înseamnă administraţie locală. Şi nu este tot! Nu-l plânge nimeni pe primarul din Snagov, şi nici pe alţii. Doar că, uneori, înainte de a judeca, e nevoie să mergi puţin cu pantofii celuilalt. Atât!