Parohia Vlădiceasca, duminică, 30 mai. Mic, dar de o frumusețe și o însemnătate aparte, care încântă privirile și inimile credincioșilor, lăcașul de cult păstorit de părintele cu nume de înger, Sorin Serafim, a îmbrăcat haina luminoasă a sfințirii celei mari. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un ales sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor împreună cu Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopiatului Ilfov Nord a săvârșit o slujbă minunată și specială, cu prilejul târnosirii bisericii.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 551

Am revenit așadar, cu dragă inimă în satul Vlădiceasca, din comuna Snagov. În sunetul dulce al clopotelor, ne-am alăturat și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, rugătorilor bisericii închinate Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Sfântului Ioanichie de la Muscel și Sfântului Sfințit Corneliu Sutașul. În ciuda prognozei meteo care anunța vreme rea, soarele și căldura mângâiau duios de la florile frumos colorate și parfumate până la chipurile blajine ale localnicilor uniți în iubire și credință. Parcă și Cerul zâmbea a bucurie pentru că, în sfârșit, visul preoților care au trudit ani în șir la înălțarea și înfrumusețarea micului lăcaș de cult, și al altor credincioși, iubitori de biserică, avea să se împlinească și să primească veșmântul marii sfințiri. Cei ce au dorit să ia parte la această bucurie, și-au mângâiat sufletele cu o slujbă frumoasă și grandioasă, care a ținut ore bune.  Pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță în contextul epidemiologic, slujba a avut loc în curtea bisericii. Toți participanții au purtat măști de protecție împotriva noului coronavirus și au păstrat distanța socială. Printre invitații de seamă care au luat parte la evenimentul religios de la Vlădiceasca s-au aflat și prefectul de Ilfov, Daniel Zamfir, fostul prefect de Ilfov, Dan Baranga, Cristian Marius Lixandru, consilier local, Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea și Stravrofora Eufimia, stareța Mănăstirii Țigănești, din Ciolpani.

Lăcașul acesta este o poartă care ne duce către Dumnezeu

“Iubiți credincioși, aflându-ne aici, într-o parohie cu doar câteva case, 50-60 la număr, ne gândim cât de greu îi este unui preot, cât de greu i-ar fi unui învățător sau unui medic să-și ducă zilele aici. Nu ar sta nimeni. Dar iată că un preot stă. Știe Dumnezeu ce este în inima lui, uneori sau întotdeauna. O biserică, ne ajută pe toți, și pe cei care se consideră buni, și pe cei care încă nu sunt buni, dar doresc să se îndrepte. Ne ajută să mergem către întâlnirea cu Dumnezeu. Iar o biserică nouă, cum este aceasta, zidită doar de câțiva ani este o nouă poartă care ne poate duce către Dumnezeu. Trebuie să-I deschidem ușa, ca Dumnezeu să intre și să rămână cu noi, iar noi să primim binecuvântarea Sa, mereu. Tot ceea ce s-a făcut aici, s-a făcut cu multă jertfă. Anumite persoane au donat terenul, cineva a dăruit biserica și altcineva s-a străduit să facă icoanele, catapeteasma și   diferite lucrări. De aceea putem spune că este o lucrare realizată împreună și că Dumnezeu care le cunoaște pe toate, va răsplăti fiecăruia râvna, dragostea și evlavia pe care au avut-o. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat”, le-a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, credincioșilor.

Distincții pentru cei ce au făcut să se vină aici, cu sufletul plin de dragoste

Preasfințitul Părinte Timotei a venit încărcat cu distincții pentru binefăcătorii parohiei. Ca o recunoștință pentru strădania de a le asigura rugătorilor toate cele de trebuință în biserică, preotul paroh Sorin Șerban a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, cel mai mare rang acordat de Biserică unui preot. Părintele Constantin Lupu, co-slujitor la Parohia Progresul, din Protoieria Sector 4 Capitală, fostul paroh în timpul căruia a fost ridicată biserica de la Vlădiceasca, a primit rangul de sachelar, un rang onorific acordat de Biserică pentru activitatea pastorală bogată pe care o desfășurat-o de-a lungul timpului. Credincioasele Gabriela Iuliana Nițulescu, Maria Păun și Ionelia Păun, care au donat cei 2.941 de metri pătrați de teren pentru biserică, au primit Ordinul Maria Brâncoveanu. La rândul său, familiei Corneliu și Ileana Ene, care a ctitorit biserica, i-a fost acordat Ordinul Sfinților Împărați Constantin și Elena pentru mireni. Primarului comunei Snagov, Mihai Anghel, i-a fost acordată Diploma Omagială 2021, Anul Omagial al Pastorației Românilor dinafara României, cu medalie. De altfel, primarul s-a îngrijit atât de organizarea în condiții impecabile a evenimentului de duminică, în numele Primăriei, dar a făcut și o donație consistentă în nume personal, oferind ușile scultptate ale sfântului lăcaș. De asemenea, fostul primar al comunei Snagov, Marian Oancea, în timpul căruia a fost edificată biserica a primit aceeași Diploma Omagială 2021, Anul Omagial al Pastorației Românilor dinafara României, cu medalie. Familiei Cristian Marius și Georgeta Lixandru i-a fost oferită aceeași diplomă.

Mulțumire și prețuire!

“Vă mulțumim din suflet pentru prezența Preasfinției voastre în mijlocul nostru! Vă rugăm să-i transmiteți Preafericitului Părinte Patriarh mulțumirile noastre pentru toate binecuvîntările! Vă mulțumim în chip deosebit pentru că ne-ați vizitat de nenumărate ori, ne-ați binecuvântat și ne-ați ajutat! În semn de mulțumire vă oferim și noi, o icoană și un buchet de flori”, i-a spus părintele Sorin Serafim, parohul Parohiei Vlădiceasca, Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.