Soldații britanici și din Commonwealth care au murit în Primul și Al Doilea Război Mondial au fost comemorați duminică, 12 noiembrie, la cimitirul de la Tâncăbești, în cadrul unei ceremonii la care au participat membri ai corpului diplomatic acreditat la București, reprezentanți ai Casei Regale și ai comunității britanice din România.
Articol apărut în nr. 377 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Printre cei care au adus un omagiu militarilor, întâmpinați de ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, s-au numărat ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, ambasadoarea Franței, Michele Ramis, și principesa Maria. Au fost trimise coroane de flori din partea Președinției României, din partea mai multor ambasade și asociații ale veteranilor de război, dar și din partea unor persoane fizice care au dorit să aducă un omagiu militarilor. Ceremonia a cuprins intervenții ale atașatului britanic al Apărării, Neville McNally, ale reverendului Jonathan Stewart și ale unui preot din partea Ministerului român al Apărării Naționale. La finalul ceremoniei, copiii prezenți au fost invitați să depună flori pe mormintele soldaților.
Evenimentul de la Tâncăbești a făcut parte din seria de manifestări „Remembrance Sunday“ – o comemorare anuală a tuturor celor din Marea Britanie și din Commonwealth care și-au pierdut viața în război, servindu-și țara. Atașatul Apărării, Neville McNally, a explicat, într-un filmuleț postat la sfârșitul săptămânii pe pagina de Facebook a Ambasadei Marii Britanii la București, despre semnificația acestui moment. „Este o tradiție îndelungată, care a început după Primul Război Mondial și a fost ulterior extinsă în memoria celor decedați în toate războaiele de atunci și până în prezent“, a spus el. McNally a spus, în același video, că „2017 este cel mai important an în istoria relațiilor bilaterale româno-britanice în domeniul Apărării“. „În acest context organizăm ceremonia anuală Remembrance Sunday“, a evidențiat el.
Evenimentul este dedicat atât soldaților care au murit în misiune, cât și supraviețuitorilor conflictelor armate și familiilor personalului militar, „cei marcați de cicatricile războiului, familiile celor căzuți și ale celor răniți“, a explicat oficialul. El a vorbit despre „Poppy Appeal“ – o campanie de strângere de fonduri pentru veterani și familiile militarilor. Cei
care donează primesc, în schimb, un mac de plastic – floare care, de la sfârșitul Primului Război Mondial, este simbol al sacrificiului militar.
Cimitirul de la Tâncăbești este unul dintre cele trei cimitire Commonwealth din România în care sunt îngropați militari, marinari și piloți morți în cele două războaie mondiale.